OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE: Evo zašto hitno morate kod lekara ako vas boli grlo

Autor: Republika

Lifestyle

08.12.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci otkrivaju da bol u grlu koji ne prestaje nakon tri nedelje može da bude simptom za karcinom štitne žlezde.

RepublikaFoto: pixabay.com

Karcinom štitne žlezde uglavnom se javlja kod osoba u dobu od 30 do 60 godina, a žene češće obole od ove bolesti nego muškarci. Štitna žlezda (tiroida) reguliše proces kako naše telo koristi energiju i njeno pravilno funkcionisanje je neophodno za zdravlje celog organizma, a kada njene ćelije počinju abnormalno da rastu, dolazi do oboljenja.

Jedan od glavnih simptoma raka štitne žlezde jeste bol u grlu koji traje dugo i ne može da se zaleči. Takođe, izraslina (kuglica) na vratu koja može biti bolna, vremenom se povećava i možete da je pomerate prstima.  Drugi simptomi raka štitne žlezde su otečene žlezde na vratu, bol u vratu, otežano gutanje i disanje, mutacija glasa duže od tri nedelje i dijareja. Ako imate ove simptome, što pre idite kod lekara kako biste uradili detaljne analize i proverili zdravlje tiroide.

U poslednje vreme mnogo se radi na promociji zdrave ishrane. Upoznali smo piramidu ishrane i njena pravila, naučili da proteine nije pametno mešati sa ugljenim hidratima, da treba izbegvati četiri „bele smrti“, da valja imati 5 manjih obroka dnevno i mnogo mnogo toga. S druge strane, GMO nam je zakucala na vrata, sve je više informcija o nedozvoljenim količinama pesticida i veštačkih supstanci u pojedinim namirnicama pa i oni koji do sada nisu toliko marili za zdravu ishranu počinju da bivaju oprezniji. Međutim, kao i sa svim stvarima u životu, tako i sa zdravom ishranom treba biti umeren. U pojedinim slučajevima dešava se da osobe preteraju sa obraćanjem pažnje na konzumiranje zdrave hrane, pa može doći do razvoja ortoreksije nervoze.

Šta je ortoreksija?

Ortoreksija nervoza odnosi se na patološku opsesiju zdravom hranom i izbegavanje namirnica za koje se veruje da su nezdrave odnosno da su zagađene pesticidima, hebricidima ili različitim veštačkim supstancama, te su stoga biološki nečiste. Stručnjaci tvrde da počinje iz želje osobe da povoljno utiče na svoje zdravlje, međutim, vremenom ta želja prerasta u opsesiju zdravim načinom ishrane, vrstom hrane koja se konzumira, načinom pripreme namirnica tako da osoba koja pati od ortoreksije veći deo dana provodi u razmišljanju o hrani, planiranju obroka, pripremi obroka i samom obročenju. To je propraćeno i određenim ritualima vezanim kako za pripremu tako i za konzumaciju hrane (žvakanje svakog obroka određeni broj puta, jedenje u potpunom miru itd...), kao i intenzivnim strahom od jedenja kontaminirane hrane. 

- Poštovanje odabranog režima ishrane osobu u potpunosti okupira i pruža joj osećaj duhovnog zadovoljstva. Osoba se oseća superiorom u odnosu na ljude koji se po njenim kriterijumima hrane manje zdravo. Osoba koja pati od ortoreksije je opsednuta time da ispoštuje samozadat režim ishrane te ulaže veliki napor kako bi se suprotstavila iskušenjima. Ukoliko se desi da se odstupi od predviđenog režima osoba se samoosuđuje i često nakon toga pooštrava restrikcije u ishrani - kaže Aleksandra Marković, psiholog Udruženja nutricionista dijetetičara "Metabolizam".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading