SAVETI RUSKIH LEKARA I TRAVARA: Čajevima protiv napada štucanja

Autor:

Lifestyle

27.11.2018

05:15 >> 12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne postoji osoba iz koje nekad nije izletelo spontano "hik" kao znak štucanja. Ta nekontrolisana i neprijatna reakcija uglavnom je bezazlena, ali ako se često i dugo ponavlja može da ukaže na neke zdravstvene probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čajevi su odličan način da se izborite sa dosadnim štucanjem

- Štucanje nastaje zbog grčenja dijafragme i trenutnog zatvaranja glasnica. Dijafragma je mišićna barijera između trbuha i grudnog koša. Njena osnovna funkcija je u disanju i prilikom njene kontrakcije dolazi do širenja pluća i ulaska vazduha u njih. Brzi dotok vazduha u pluća uzrokuje zatvaranje nepčane resice, stvarajući karakterističan hik zvuk - objašnjava gastroenterolog Igor Gordokin.

On dodaje da se štucanje pojavljuje usled brzog konzumiranja obilnog obroka ili gaziranih pića, ali može da se javi i prilikom poremećaja želuca, jednjaka, bolesti jetre i pluća. Štucavica je i čest pratilac trudnoće.

- Najpre probajte da popijete čašu hladne vode naiskap ili da zadržite vazduh na nekoliko sekundi. Pokušajte da isplazite jezik i otvorite grlo do kraja, to će olakšati disanje i zaustaviti grčenje dijafragme - savetuje Gordokin.

Ako se štucavica ponavlja, pre nego što se obratite lekaru, pokušajte da rešite problem nekim od ruskih narodnih recepata.

RUSKI NARODNI RECEPTI PROTIV ŠTUCANJA

ČAJ OD NANE, CIKORIJE I KOMORAČA

Sastojci:

  • 2 supene kašike lista divlje nane
  • supena kašika korena cikorije
  • supena kašika korena komorača

Priprema: Sve sastojke izručiti u 600 ml ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata, piti po potrebi posle jela tokom 10 dana.

Foto: pixabay.com

ČAJ OD NANE, MIROĐIJE I KOPRIVE

Sastojci:

  • 2 supene kašike lista mirođije
  • supenu kašiku lista koprive
  • supenu kašiku lista nane

Priprema: Sve sastojke izručiti u 600 mililitara proključale vode i ostaviti da stoji dva sata, procediti i piti po potrebi 10 dana.

ČAJ OD MASLAČKA, KOMORAČA I CELERA

Sastojci:

  • supena kašika korena maslačka
  • koren celera
  • kašika zrelih plodova komorača
  • kašika lista mirođije

Priprema: Sve ubaciti u 600 ml ključale vode i ostaviti dva sata, procediti i piti 15 dana po potrebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading