POMAŽE MALIŠANIMA DA STANU NA NOGE: Ruski ortoped Dmitrij Popkov čini čuda za dečje kosti, a leči u Srbiji

Lifestyle

26.11.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak je poslednjih 12 godina operisao više od 50 mališana iz naše zemlje, a u narednom periodu dolaziće u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

RepublikaFoto: Printskrin: Facebook.com/Orthopedics Dr Popkov
Dr Dmitrij Popkov

Na desetine dece iz Srbije, koja su rođena sa ortopdeskim problemima, prohodalo je zahvaljujući čuvenom ruskom ortopedskom hirurgu Dmitriju Popkovu iz centra "Ilizarov". On je u poslednjih 12 godina operisao više od 50 mališana iz naše zemlje, a u narednom periodu dolaziće u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, gde će pomagati najmlađima da stanu na noge.

Jedan od malih pacijenata kojem je nadu u ozdravljenje i "siguran korak" pružio doktor Popkov jeste i Aleksandar Petrović (11), dečak iz sela Klačevica kod Paraćina, koji od rođenja vodi borbu protiv artrogripoze i koji je do sada imao četiri operacije stopala.

Foto: Printskrin: Facebook.com/Orthopedics Dr Popkov

- Doktor Popkov je naša svetlost na kraju tunela, neverovatan čovek i fenomenalan lekar. Naš sin se od rođenja muči sa hodanjem, imao je više operacija dok nismo stigli do Popkova. Nosio je tri meseca ugrađen aparat u stopalima, posle čega je izvađen i onda ga je Popkov operisao i stavio mu je gips na obe noge. Sredinom novembra idemo na kontrolu, kada mu skidaju gips, i tada će ga snimiti, a snimak će poslati Popkovu u centar "Ilizarov", pa će on odlučiti šta dalje - kaže za Srpski telegraf Radiša Petrović, otac malog Ace.

On priča kako je mali Aca oduvek bio veliki borac.

- Čak je pokušavao da igra i fudbal sa decom tako što bi stajao i čekao da lopta dođe do njega i šutne je jer nije mogao da potrči. To će sve, nadamo se, uskoro biti bolna prošlost - nada se otac Radiša.

Nedavno je ruski otroped Dmitrij Popkov bio na klinici u Tiršovoj, gde je pregledao i operisao nekoliko mališana, među kojima je i mala Milica, kojoj je uspeo da za sedam centimetara produži i ispravi kost.

- Više me ništa ne boli - kaže mala Milica, koja od rođenja ima problem sa iščašenim kukovima i nogom.
Lekarima je zahvalna i njena majka.

- Posle više operacija koje je imala, zahvalna sam lekarima u Tiršovoj, a posebno ruskom ortopedu Popkovu, koji je uspešno operisao produžetak noge mojoj devojčici - kaže Miličina mama.

Inače, ruski centar "Ilizarov", gde radi Popkov, ima veliko iskustvo u radu sa klinikama iz inostranstva.

- Samo sa Srbijom u saradnji je došlo do toga da može veliki broj pacijenata da se operiše u Srbiji, a manji deo pacijenata, oni koji zahtevaju svakodnevni nadzor, u Kurganu u Rusiji. To je bio složeni administrativni rad sa kojim se Srbija izborila - kaže Popkov, koji je član komiteta Evropske asocijacije dečjih ortopeda.

Saradnja će se nadalje obavljati ne samo po pitanju hirurgije već i po pitanju edukacije i naučnih radova.

- Vrlo sam zadovoljan što može sa srpskim kolegama da se nastavi u tom pravcu - naglašava Popkov.

Saradnja traje četiri godine

Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj sarađuje sa ruskim centrom "Ilizarov" već četvrtu godinu, a ideja je da se srpski mladi doktori šalju u "Ilizarov" na obuku.

- Sa doktorom Popkovim imamo i telefonsku komunikaciju i saradnja je od velikog značaja sa srpsku ortopediju i lečenje bolesne dece sa anomalijama na gornjem i donjem ekstremitetu - kaže dr Siniša Dučić, direktor Dečje klinike u Tišovoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading