ORTHOKIN METODA BEZBEDNIJA I EFIKASNIJA I ZA LEČENJE HRONIČNOG BOLA RAMENA

Autor: Sponzorisani tekst

Lifestyle

22.11.2018

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim najeminentnijih srpskih reumatologa i ortopeda na čelu sa direktorom Instituta za reumatologiju prof. dr Nemanjom Damjanovim, sproveo je studiju koja je dokazala efikasnost i bezbednost Orthokin metode u lečenju hroničnog bola ramena. Studija ovog tipa do sada nije sprovedena nigde u svetu, a rezultati, koji su objavljeni u renomiranom medicinskom časopisu Med Ultrason, uticaće kako na domaću, tako i na svetsku medicinsku praksu.

RepublikaFoto: Promo foto
Prof. dr Damjanov

Orthokin terapija je neinvazivna metoda koja za lečenje koristi vlastitu krv pacijenta bez dodatka bilo kakvih hemijskih i stranih supstanci. U svetu se primenjuje preko 20 godina, a u Srbiji od 2012.godine. Efikasnost primene Orhtokin terapije do sada je dokazana u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboishialgije.

RepublikaFoto: Promo foto
Prof. dr Damjanov sa novinarima

“Cilj naše Studije je bio da dokažemo da Orhtokin metodom može da se leči i hronična upala tetive ramena, takozvana Supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata,” rekao je tokom razgovora s novinarima organizovanom na Insistitutu za reumatologiju prof. dr Damjanov.

Studija je sprovedena tako što je tokom tri meseca na jednoj grupi od ukupno 33 ispitanika, bez znanja pacijenta i lekara koji ga prati, primenjivana klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj Orthokin metoda. Lekar je beležio rezultate, kako se pacijent oseća, uspeh lečenja i eventualne probleme.

Foto: Promo foto
Prof. dr Damjanov pokazuje ultrazvuk Orthokin injekcije

 “Ova Studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti. Tokom Orthokin terapije se injekciono pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih dodataka i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je Studija takođe pokazala, u njenoj visokoj bezbednosti i tome što se može primenjivati bez obzira na druge zdravstvene tegobe ili poremećaje koje pacijent ima,” zaključio je prof.dr Damjanov.

RepublikaFoto: Promo foto
Prof. dr Damjanov

Lečenje Orthokin metodom podrazumeva terapiju od 5-6 injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedelјno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu ili mišić. Primena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbežno rešenje ustanovljena operacija.

“Operacija nije idealno i doživotno rešenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima. Primena Orhtokin metode može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova i da odloži vreme do operacije ili omogući da se operacija i ne sprovede”, ocenio je direktor Insitituta za reumatologiju.

Foto: Promo foto
Ultrazvuk injekcije

Orhtokin metodu je patentirala grupa nemačkih naučnika, a u Srbiji i svetu se primenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primenu Orthokin metode licencirano 10 centara.

UKRATKO: ORTHOKIN TERAPIJA U SRBIJI

  • Prema nezvaničnim podacima, čak tri četvrtine građana Srbije boluje od nekog oblika reumatizma, od zapaljenskih, preko nezapaljenskih, do degenerativnih.
  • Cilj Orthokin® terapije je izbegavanje ili odlaganje operacije, olakšavanje bola i unapređenje zdravlja
  • U Srbiji se Orthokin® terapija primenjuje od 2012. godine i do sad je tretirano preko 1.500 pacijenata sa veoma dobrim rezultatima. Posle tri godine (2015.) otvoren je i spinalni centar za primenu Orthokin terapije kod bola u leđima, diskus hernije i lumboishialgije, u kojem je sa izuzetno dobrim rezultatima, tretitrano preko100 pacijenata
  • Orthokin terapija se u Srbiji sprovodi po istim procedurama kao i u Nemačkoj. Detaljne smernice za osiguranje kvaliteta Orthokin® terapije u praksi pruža ORTHOGEN Lab Services GmbH, Nemačka. Pored toga, ORTHOGEN lab GmbH pruža sveobuhvatnu obuku za osoblje koje je uključeno u primenu Orthokin® terapije
  • Orthokin® terapija se u Srbiji primenjuje isključivo u licenciranim centrima i sprovodi je licencirano medicinsko osoblje. Svaki od 10 Orthokin centara ima licencu od strane Orthogen AG, Nemačka, i dozvolu Ministarstva zdravlja Republike Srbije za primenu ove terapije
  • Troškove Orthokin terapije ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje

UKRATKO: O ORTHOKIN TERAPIJI U SVETU

  • Orthokin® terapija primenjuje se u Nemačkoj od 1997 godine.
  • Orthokine®-terapiju razvila su dva nemačka medicinska istraživača, ortoped Prof. dr Peter Wehling i molekularni biolog dr Hulio Reinecke iz Dizeldorfa, u saradnji sa Prof. dr Chrirs-om Evans-om sa Univerziteta Harvard i Prof. dr Paul-om Robins-om sa Univerziteta u Pitsburgu.
  • Ova terapija se prvenstveno koristi za osteoartritis kolena, kuka i drugih zglobova. Isti pristup može se koristiti za lečenje bolova u leđima, sa odličnim rezultatima. Brojne kliničke studije pokazuju da je tretman artritisa i bolova u leđima sa Orthokine® terapijom bezbedan i efikasan.
  • Orthokin® Serum je, prema podacima Orthogen AG, primenjen više od 400.000 puta širom sveta i dobro je tolerisan kod svih indikacija.
  • Orthokin®-terapija se od 2004. godine primenjuje u ordinacijama širom sveta. Danas u  25 zemalja radi oko 500 licenciranih Orthokin® centara u kojima su ortopedi, traumatolozi, reumatolozi, neurolozi, fizijatri sa visokim stepenom uspešnosti lečili više od 200.000 pacijenata.
  • Zemlje u kojima je registrovana ova metoda su: Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Švajcarska, Hrvatska, Poljska, Slovačka, Slovenija, Velika Britanija, Izrael, Rumunija, Rusija, Australija, Česka, Iran, Indija, Ukrajina, Srbija, Crna Gora, Makedonija.
  • Osteoartritis je jedan od najrasprostranjenijih uzroka bola i invaliditeta u zapadnom svetu. Oko dva miliona ljudi u Nemačkoj pate od osteoartritisa, hronične bolesti zglobova i kičme. Posebno podložno osteoartritisu je koleno. Propadanje hrskavice dovodi do bola i ograničene pokretljivosti zgloba.
  • Konvencionalno lečenje je ograničeno na smanjenje bola što je duže moguće. Kada kontrola bola više nije moguća, oštećeni zglob se hirurški zamenjuje sa veštačkim zglobom.
  • Sve veći broj operacija godišnje zbog osteoartritisa (ugradnja endoproteze), kao i drugih hirurških procedura kao što je artroskopija, i troškova na teret zdravstvenog osiguranja u Nemačkoj stvorilo je potrebu za proširenjem postojećih kao i pronalaženjem novih konzervativnih metoda lečenja.

Q&A: ORTHOKIN TERAPIJA

Koji su efekti Orthokin® terapije?

U kliničkim ispitivanjima je pokazano da Orthokin® terapija ublažava bolove, smanjije upalu i povećava pokretljivost, a samim tim i poboljšava kvalitet života kod pacijenata sa osteoartritisom kolena, kuka ili bolom u leđima, diskus hernijom. Pozitivan efekat Orthokin® seruma je i na sportske povrede i upale i povrede tetiva (npr Ahilov, meniskusa) kao i povrede i istegnuća mišića.

Koje su prednosti ove terapije u odnosu na hiruško lečenje i lekove?

Orthokin® terapija je neinvazivna metoda, koja koristi i vlastitu krv pacijenta bez dodatka bilo kakvih stranih supstanci tako da je potpuno bezbedna za pacijente. Kod pravilno odabranih indikacija efekt terapije je dugotrajan (preko 2 godine). Hiruške procedure iziskuju veće troškove, kao i veći rizik za samog pacijenta i duži postoperativni oporavak.

Šta je Orthokin® terapija?

Orthokin® terapijski sistem je jedinstven način lečenja bolova u zglobovima kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, bez dodataka lekova i drugih stranih supstanci. Ova metoda lečenja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim vlastitih endogenih proteina i faktora rasta pacijenta. Cilj ove discipline je da dekodira jezik ćelija, kako bi se bolje razumele bolesti mišićno-koštanog sistema i da razvije nove pristupe lečenja zasnovane na biološkim uzrocima koji ih izazivaju. U Orthokine®-terapiji imuno proteini (endogeni imuno protein), koji se bore protiv bola i upale, su proizvedeni iz sopstvene krvi pacijenta, a imaju sposobnost da štite hrskavicu i poboljšaju pokretljivost zglobova.

Kako se sprovodi ovaj terapijski sistem?

Krv se uzima iz vene direktno u specijalnu EOT monovetu. Posebno tretirane staklene kuglice koje se nalaze unutar monovete "lepe" na sebe ćelije krvi i podstiču sintezu proteina blokatora upale. Monovete se pohranjuju u inkubator na 37 °C, 6-9 sati, što prestavlјa optimalne uslove za kvalitetnu sintezu proteina blokatora upale. Centrifugiranjem se ćelije krvi odvajaju od seruma obogaćenog visokom koncentracijom proteina, blokatora upale i faktora rasta. Finalno dobijamo 5-6 injekcija seruma, koje se zavisno o indikaciji, jednom do dva puta nedelјno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu, mišić.

Da li su dopunske terapije sa Orthokin® terapijome korisne?

Kombinacija Orthokin® terapije sa drugim metodama je moguća i može biti korisna. Posebno, metode, kao što su akupunktura ili prateće fizikalne terapije mogu da podrže uspeh Orthokin® terapije.

Detaljnije informacije o Orthokin metodi možete pronaći na linku:

www.orthokin-srbija.rs

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading