POBEDA MEDICINE ILI POČETAK KRAJA: Ljudski embrion uspešno genetski modifikovan

Autor: Republika

Lifestyle

29.07.2017

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici američkog Univerziteta u Oregonu uspeli su da modifikuju gene ljudskog embriona. Tehnologija koju su primenili u manipulaciji genima ljudskog embriona trebalo bi, navodno, da omogući razvoj novih terapija za teške urođene deformitete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mnoge zemlje su zabranile sprovođenje svih vrsta istraživanja koja uključuju genetsku modifikaciju

Ovo nije prvi put da su naučnici uspeli da modifikuju ljudski gen, ali dosad niko nije uspeo da tako nešto izvede s takvom preciznošću i efikasnošću.

Pre dve godine Kinezi su tvrdili da im je pošlo za rukom da zamene gene ljudskog embriona ali nisu bili 100 odsto uspešni u eksperimentu.

- Ljudske gene smo modifikovali tehnologijom CRISPR koja će zbog brzine i efikasnosti pomeriti granice u genetskoj medicini. CRISPR radi poput molekularnih makaza koje mogu selektivno da odvoje neželjene delove gena i zamene ih novim delovima DNK - rekao je direktor Univerziteta u Portlandu Šukrat Mitalipov, prenosi Independent.

Mnoge zemlje su zabranile sprovođenje svih vrsta istraživanja koja uključuju genetsku modifikaciju, ali naučnicima u Oregonu dozvoljeno je eksperimentisanje sve dok ne koriste državni novac i ne razvijaju u potpunosti zamensku seriju DNK-a. Oni su posle nekoliko dana uništili embrione koje su modifikovali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading