BOLEST, VELIKA "ALATKA" ILI PSIHIČKA TRAUMA: Ovo su razlozi zašto žene osećaju bol tokom odnosa sa partnerom!

Autor:

Lifestyle

02.03.2021

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statistika kaže da gotovo tri od četiri žene u nekom trenutku svog života osete bol tokom seksualnog odnosa.

RepublikaFoto: Photo by Becca Tapert on Unsplash
Foto: Ilustracija

Takvim ženama doktori savetuju da nikako ne treba da trpe, već da potraže stručnu pomoć. Evo nekoliko uzroka pojave ovakvog bola.

Prema mišljenju lekara, upale vagine izazvane gljivičnom infekcijom ili polno prenosivom bolešću najčešći su uzroci pojave bola tokom odnosa. U nekim slučajevima bol može biti uzrokovan i drugim spoljnim faktorima, kao što su endometrioza, infekcije bešike, ciste na jajnicima i fibroidi materice.

Razlog bola može biti i suvoća vagine, uzrokovana padom nivoa estrogena zbog stresa, lekova ili menopauze. Problem se rešava adekvatnom hormonskom terapijom i dobrim izborom lubrikanta.

I prevelik muški polni organ može biti uzrok bola koji žena oseća tokom odnosa, a seksolozi preporučuju prevazilaženje problema kroz eksperimentisanje sa različitim pozama.

Čak i psihička trauma može dovesti do bolnog grčenja mišića vagine. Ovo stanje se naziva vaginizam i leči se praktikovanjem posebne vrste vežbi za opuštanje mišića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading