HOĆETE OTVORENU VEZU? To je mač sa dve oštrice, a jedna stvar je posebno problematična

Autor: superzena

Lifestyle

06.11.2020

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Terapeutkinja za parove Temi Nelson otkriva važne etape na putu povratka na staro nakon što se iskusi otvorena veza, odnosno otvoreni brak.

RepublikaFoto: pixabay.com

"Parovi u otvorenim vezama ili su srećni i ostaju idealistički raspoloženi prema svojoj budućnosti ili jedan ili čak oba partnera izražavaju hronično razočaranje vezano za situaciju u vezi i razočaranje jedno u drugo", kaže Nelsonova, autoka knjige 'Kad si ti taj koji vara'.

Jednom prilikom je Njujork tajms intervjuisao 25 parova u otvorenim brakovima i ispostavilo se da su većinom žene bile te koje su pokrenule dogovor o takvoj vezi. Takođe, bile su uspešnije u otvorenim vezama, kao i u privlačenju drugih partnera. Sa druge strane, ispostavilo se da muškarci znaju da precenjuju sami sebe, svoje emocije i svoje sposobnosti pa češće ostaju razočarani, prenosi portal Fatherly.com.


Drugo istraživanje pokazalo je da su muškarci seksualno zadovoljniji u dugotrajnim monogamnim vezama u odnosu na žene.
RepublikaFoto: pixabay.com



Postoji mnogo razloga zašto partneri u otvorenim vezama požele da se vrate monogamiji. Temi Nelson kaže da za takve slučajeve postoji procedura u tri koraka.

1. Razgovarajte o ljubomori i drugim teškim emocijama

Jedan od razloga zašto se čini da su žene uspešnije u otvorenim vezama je to što bolje komuniciraju o svojim osećanjima, a otvorene veze to zahtevaju. Međutim, ovaj nivo transparentnosti je, takođe, potreban za povratak u monogamiju. To znači da partneri moraju da razgovaraju o tome kako su se osećali zamišljajući partnera ili partnerku sa nekim drugim u krevetu, a to je nešto što nije lako izgovoriti.

2. Izlazite više iz kuće, kao da ste se tek upoznali


Iskren razgovor o emocijama i željama može da bude težak, ali stvara prostor za više spontanosti i noviteta u samom braku, a to je ono što parovima koji se vraćaju u monogamiju treba.

"Prekidanje bilo kakvih partnerstava sa strane i preusmeravanje partnera jedno na drugo znači stvaranje novih pustolovina i novog seksualnog života samo za vas dvoje, a to zahteva fokus i strpljenje", objašnjava Nelsonova.
RepublikaFoto: pixabay.com



3. Pronađite novi pristup monogamiji

"Prekidajući sekundarne veze i razgovarajući o svemu, parovi počinju sve više vremena da provode zajedno, a to zajedničko vreme postaje kvalitetnije. U tom periodu je presudno sarađivati na novom, poboljšanom pristupu monogamnom braku, jer je stari način i doveo do ideje o otvorenoj vezi", objašnjava terapeutkinja.

Važno je da parovi poboljšaju komunikaciju pa budu iskreniji i prema sebi samima i jedno prema drugome. Ukoliko je potrebno, nije loša ideja ni zajednička poseta terapeutu. Treba imati na umu da cilj nije jednostavno preživeti pokušaj otvorene veze, već iz nje nešto naučiti i rasti zajedno.

"Ne možete da se vratite na ono što je bilo pre otvorene veze, a pogotovo ne možete da ostanete u vezi koja vas guši. Razgovarajte o tome šta želite i zajedno odlučite kako to da učinite uzbudljivim i ispunjavajućim za vas oboje", savetuje Nelsonova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading