IZ VEZE U BRAK: Odgovorite na jedno pitanje i izbegnite razvod

Autor: zadovoljna.dnevnik.hr

Lifestyle

25.10.2017

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najvažnija odluka koju svaki par može da donese je ulazak u brak. Međutim, pre nego što se odlučite na venčanje, postoji jedno pitanje na koje morate da odgovorite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Iz veze u brak nije lako

Socijalni psiholog Eli Finkel autor je knjige "Sve-ili-ništa brak". On smatra kako je važno da se par suoči s dugoročnom kompatibilnošću pre nego što donesu odluku o ulasku u brak. Naime, dugoročna kompatibilnost veliki je faktor u izbegavanju razvoda.

"Upravo kompatibilnost između partnera igra vrlo veliku i bitnu ulogu"

Finkel smatra da kada se ljudi odluče na venčanje, veliki deo razloga za to je što misle da su kompatibilni. No, na tu odluku utiče samo nekoliko godina koje je par zajedno proveo. Njihov život i budućnost neće uvek biti identični tim godinama.

Trenutna kompatibilnost ni malo ne garantuje da će par biti kompatibilan za tri ili pet godina, navodi Finkel, inače profesor psihologije na prestižnom američkom Univezitetu Northwestern.

Jer ako se vaši ciljevi razlikuju, ako se vaše idealne verzije onoga što želite uistinu ne podudaraju, onda postoji nekompatibilnosti među vama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kompatibilni parovi se ne razvode

Finkel smatra da bi tada trebalo postaviti pitanje – Kako možemo povećati naše kompatibilnosti? On zaključuje da su za to presudne dve stvari:

1. Motivacija

"Naime, dugoročna kompatibilnost važan je faktor u izbegavanju razvoda"

Osoba u vezi mora da odluči da joj je veza dovoljna bitna. Čak i ako se ciljevi te osobe ne poklapaju s partnerovim ciljevima. Međutim, važno je da odluče da ulože trud, žrtvuju se i nađu kompromis kako bi postali još više kompatibilni.

2. Sposobnost

Ako zapravo od partnera želite intenzivne filozofske debate ili da bude odličan teniski partner, postoji mogućnost da on ili ona jednostavno neće biti dobri u tome.

U takvim situacijama, umesto da pokušate da se postavite kompatibilnije, najbolje je da to neslaganje postane nevažno. Jer u takvim debatama i teniskim mečevima možete uživati s prijateljima.

Pre odluke o ulasku u brak važno je znati kako postoji rizik da ćete se vi i vaš partner promeniti i da više nećete biti toliko kompatibilni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading