Mazite se u svakoj prilici: Postoje dobri razlozi za to

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

03.07.2020

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja pokazuju da je maženje zapravo mnogo važnije nego što smo mislili.

RepublikaFoto: Photo by freestocks.org on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ostavimo po strani to da se dobro osećamo za vreme maženja, jer zdravstvene dobrobiti koje proizlaze iz maženja sigurno će uveriti vašeg partnera da ima vremena za to.

Razlog 1: Osećate se dobro

Maženje oslobađa oksitocin, koji je poznat i kao hormon osećaja. On povećava sveukupnu sreću, a uz maženje i držanje za ruku, baš kao i seksualna igra, oslobađaju hemikalije poput oksitocina, koje stvaraju osećaj blagostanja i sreće.

Maženje takođe može da oslobodi endorfine, hemikalije koje se oslobađaju nakon dobre vežbe ili kad jedemo čokoladu, što doprinosi tom sjajnom osećaju.

Razlog 2: Osećate se seksi

Najočiglednija korist od maženja je približavanje partneru u fizičkom smislu. Ono može da dovede do zabavnog seksa ili opuštanja nakon seksualnog odnosa, ali tu je i hemijski plus.

Postoji i oslobađanje dopamina, hormona uzbuđenja koji povećava seksualnu želju. Uz to, istraživanja pokazuju da je seks zdrav i zbog kondicije i mentalnih razloga. Dakle, to je "win-win" situacija.

RepublikaFoto: pixabay.com

Razlog 3: Smanjuje stres i krvni pritisak

Fizički kontakt s drugima može da pomogne u smanjenju stresa. Zagrljaj, ljubljenje ili više fizičkih dodira povećavaju količinu oksitocina, odnosno hormona povezivanja.

Ova hemijska reakcija može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali takođe može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti.

Razlog 4: Povezuje žene s bebama i partnerima

Maženje je zdravo za ljude zbog očiglednog činioca emocionalne povezanosti. Oksitocin je neuropeptid koji je usko povezan s rađanjem i dojenjem dece, a nedavno istraživanje pokazuje da ima biološku ulogu u vezivanju majke i deteta.

Istraživanje pokazuje da će žene odrasle s nesigurnom vezanošću verovatno imati poteškoće u stvaranju sigurne povezanosti sa svojom decom (i partnerima).

Zdravo je želeti da budemoo u blizini osobe koju volimo. Premalo ili previše nije dobro, stoga je važno istražiti zonu lične udobnosti. Vaš cilj  je da proneđete ravnotežu između zone udobnosti i potreba zajedno s potrebama vašeg partnera.

RepublikaFoto: pixabay.com

Razlog 5: Pomaže da komunicirate bolje

Brojni stručnjaci ističu važnost maženja i neerotičnog fizičkog dodira. Većina ljudi želi da ih drugi razumeju, a komunikacija je sredstvo kojim parovi prenose razumevanje i empatiju.

Neverbalna komunikacija može da bude vrlo moćan način da svom partneru kažete da ga shvatate, a maženje je upravo to - pokazivanje partneru da ga razumete.

Upravo zato, maženje se često smatra oblikom komunikacije koji parovima može pomoći da obogate odnos.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading