Kada je pravo vreme da se kažu čuvene reči koje svi očekujemo od partnera?!

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

10.04.2020

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada smo u novoj vezi i osećamo da je to "ono pravo", imamo poriv da drugoj osobi kažemo da je volimo. Međutim, postoje neka nepisana pravila koja nam daju smernice o tome kada je zaista vreme da to i izgovorimo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Budite sigurni u svoja osećanja

Zaljubljenost i ljubav su dve vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često veruje da zaljubljenost nužno prelazi u ljubav. Dok je zaljubljenost zapravo idealizacija partnera, ljubav je osećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osećaj stabilnosti i sigurnosti u kojem smo svesni svih partnerovih vrlina i mana.

Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, izostaje im apetit te gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve donedavno veselile, dok se s druge strane osećaju euforično. Sve to se događa zbog povišenog nivoa dopamina i norepinefrina u mozgu.

Kada je u pitanju ljubav, osećamo se smirenije i sigurnije. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi i osvestiti svoja osećanja. Jednom kada smo sigurni u to, tada to možemo da kažemo i naglas.

Doživite se kao par

Nakon što provedete zajedno neko vreme, doživite različite situacije, koje nisu nužno idealne i počinjete da gradite svoj svet oko te druge osobe i spuštate svoje "zidove", priznajući najdublje strahove i najveće želje, počećete na vas dvoje da gledate kao na pravi ljubavni par.

Takođe, nužno je da cenite i tu drugu osobu, poštujete njene vrline i mane i da budete svesni vrednosti koju donosi u vaš život. Ukoliko se to poklopi s obe strane, nema sumnje u to da ste par na dobrom putu prema uspehu.

Sačekajte bar dva-tri meseca

Iako sve navedeno može da se razvija vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza s priznavanjem ljubavi. Naime, ljubav je nešto što se stvara s vremenom.

Prema rečima psihoterapeutkinje Rebeke Montgomeri, ako mislite odmah na početku da je reč o ljubavi, znajte da je zapravo reč o idealizovanju i snažnoj hemiji.

Romantična ljubav povezana je s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Koliko ih zaista poznajete? Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, no što je sa situacijama kada prolazite kroz stresno razdoblje, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svom najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati da li je reč samo o idealizaciji ili pravoj ljubavi.

Iz toga proizlazi da je najbolje rešenje pričekati barem dva do tri meseca pre nego što izgovorimo "volim te".

To je dovoljno vremena u kojem ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije i videti da li zaista odgovarate jedno drugom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading