Miris partnera kao melatonin! Stručnjaci tvrde: Ko spava u majici voljene osobe za njega nesanica ne postoji

Autor:

Lifestyle

22.02.2020

00:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Marliz Houfer, vodeća autorka ovog interesantnog istraživanja, tvrdi da miris voljene osobe ima jednako dejstvo kao i melatonin, koji se koristi kao sredstvo za miran san, a to je dokazala uz pomoć 155 dobrovoljaca koji su nosili majice voljenih osoba tokom spavanja.

RepublikaFoto: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Foto: Ilustracija

Naime, svi ispitanici su u dugim, ozbiljnim vezama, a cilj studije bio je da se sazna u kakvom su odnosu kvalitet sna i miris njihovih partnera.

Ispitanici su jedne noći, u okviru istraživanja, spavali u nenošenoj majici, dok su sledeće spavali u majici voljene osobe.

Njihovi partneri su, inače, imali zadatak da svoje majice nose 24 sata bez prestanka, nakon čega su stavljene na led kako bi se očuvao njihov miris.



Rezultati studije pokazali su da su ispitanici brže zaspali i imali kvalitetniji san onda kada su spavali u majici svojih partnera. 

Zanimljivo je i to da ispitanicima nije prethodno rečeno koju su majicu nosili tokom određene večeri.

Prema podacima istraživanja, oni su se manje prevrtali u krevetu onda kada su bili izloženi mirisu voljene osobe.


Ova nova saznanja govore o tome da osećaj smirenosti i opuštenosti koji izaziva prisustvo partnera može da se oponaša čak i onda kada oni nisu fizički prisutni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading