Čujete se sa bivšim? Evo ko je skloniji održavanju ovakvih odnosa

Autor:

Lifestyle

24.05.2019

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva različita istraživanja sprovedena na mlađim i odraslim osobama koje su u romantičnoj vezi, otkrila su koliko često komuniciraju sa bivšim partnerom/partnerkom, kao i detalje tih komunikacija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takođe, bili su pitani kako je to uticalo na odnos sa trenutnim partnerom. Svi anketirani bili su u vezi više od mesec dana, a prethodna veza trajala je najmanje tri meseca, prenosi cosmopolitan, a piše miss7. 

Nekoliko puta godišnje ili nekoliko puta nedeljno?

Pokazalo se da je oko 40 odsto anketiranih studenata zapravo u kontaktu sa svojim bivšim partnerom. Više od 90 odsto njih počelo je da se čuje ili viđa sa bivšim nekoliko meseci nakon prekida i gotovo svi su održavali komunikaciju bar jednom u nekoliko meseci. Većina ispitanika nije zapravo previše često komunicirala sa svojim bivšima. Ipak, vrlo mali broj njih, samo 13 odsto, je ostvarivao kontakt sa svojim bivšima nekoliko puta nedeljno.

Ko je skloniji održavanju ovakvih odnosa?

Ispada da što su ljudi imali ozbiljniji odnos (svejedno da li su u braku, vereni ili u ozbiljnoj vezi), manja je verovatnoća da će održavati komunikaciju s bivšima. Međutim, nivo komunikacije koju su imali s bivšima, nije povezan s ozbiljnošću njihovih veza. Naučnici pretpostavljaju da je to verovatno zbog činjenice da su ispitanici istraživanja bili mlađi ljudi, pa nisu imali istu količinu emocionalnih ulaganja koju bi imale zrelije osobe. 

 



S druge strane, priroda bivše veze nikada nije bila odrednica, ali jesu osećanja o bivšem u trenutku prekida - veća je verovatnoća da će se ostati u vezi s bivšim ako i dalje prema njemu postoje osećanja.

Takođe, verovatnije je da će se ostajati u kontaktu ako je prekid prošao s minimumom drame i povređenim osećanjima. Na kraju krajeva, oni koji su se nadali da će opet biti s bivšim, verovatnije će se uključiti u komunikaciju.

Da li je uredu ostati u kontaktu nakon raskida?

Neće uvek biti jednostavnog "da" ili "ne" odgovora. Postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir. Pogledaj svoju motivaciju. Na primer, treba da znaš jesi li planirala da „upotrebiš“ bivšeg kao neku vrstu sigurnosne mreže u slučaju da tvoja sadašnja veza ne uspe.

Ako je to slučaj, održavanje kontakta s bivšim značajno će potkopati trenutnu vezu. Tu su i druga istraživanja koja sugerišu da će ti biti mnogo teže da preboliš bivšeg ako nastaviš da održavaš komunikaciju sa njim. Dakle, odgovor sebi moraš dati sama. Ako misliš da se ovde navedene stvari ne odnose na tebe, možda je "sigurno" da i dalje razgovaraš sa svojim bivšim.

Da li je ljubomora OK, ako je vaš izabranik u kontaktu s bivšom?

Ako znaš da tvoj partner još uvek komunicira sa bivšom, nije sasvim čudno što si ljubomorna. U doba društvenih mreža nije to teško saznati. Ako znaš da razgovara sa bivšom, to ne treba da znači da imate vrlo lošu ili tužnu vezu. Možda je ta bivša samo član šireg društvenog kruga tvog partnera.

Upamti da je takođe moguće da je njegova bivša istinski srećna što ste vas dvoje zajedno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading