Kako da rešite problem "smrdljive situacije"? Slobodno kažite partneru da se oseća

Autor:

Lifestyle

09.04.2019

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miris tela ili zadah iz usta se može pogoršati ukoliko imate neki zdravstveni problem. Ako se to desi vašem ljubavnom partneru, treba mu saopštiti. Većina ljudi o ovim stvarima ne može da razgovara sa svojim partnerom kako se partner ne bi osećao osramoćeno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stomatolog, dermatolog i terapeut za parove savetuju kako da razgovate s parnerom i kako da rešite problem "smrdljive situacije", a da ne ispadnete loša osoba.

- Kada je reč o neprijatnom zadahu, mogu se pojaviti brojni uzroci uključujući gingivitis (upalu desni često uzrokovanu lošom oralnom higijenom), određene dijete, sinusitis ili gastroezofagealni refluks. Kada gingivitis napreduje, to izaziva izuzetno neprijatan zadah  -  rekla je stomatolog dr. Nikol Kalif.

Neprijatan miris tela često je uzrokovan mešanjem znoja i bakterija na koži, posebno na mestima kao što su prepone ili pazuh. Međutim, razlog za brigu treba imati onda kada osetite da se partnerov miris tela promenio ili pojačao. To bi moglo da ukaže na ozbiljan zdravstveni problem i trebalo bi da poseti doktora.

 

- Apokrinske žlezde proizvode znoj koji ima visok sadržaj belančevina pa se bakterije lako razgrađuju. Osim toga postoje i drugi uzroci neprijatnog mirisa tela poput hrane koju konzumiramo - objasnila je dermatolog Mišel Henri.

Kako to saopštiti partneru?

Razgovor s partnerom o tome može da bude veoma nelagodan i svakako može da ga uvredi, čak i ako to uradite polako i na pristojan način. Puno je bolje da ovakve stvari partneru kažete vi nego da mu to kaže neko drugi ili da mu pričaju iza leđa. Osim toga, ako vas miris tela i neugodan zadah mogu sprečiti da s njim vodite ljubav, da se mazite i ljubite, to može loše da utiče na vašu vezu.

- Za početak, morate to da saopštite partneru sa veoma ljubazno i sa brigom,  recite mu da osećate potrebu da razgovarate s njim o jednoj bitnoj stvari. Recite mu: Brinem zbog tvog zadaha pogotovo jer me to sprečava da ti budem blizu. Usredsredite se na vezu koju želite, a ne na problem koji ne želite - savetuje terapeut Zak Britl.

Ako vaš partner ima problema s neprijatnim zadahom i smatrate da bi to moglo biti povezano s higijenskim navikama vašeg partnera, razmislite o zakazivanju sastanka  kod stomatologa za vas dvoje.

- Mnogi pacijenti dolaze u moju ordinaciju sa svojim partnerima. Pacijenti mi kažu: 'Da nije bilo mog supruga ili supruge, nikada ne bih došao. Takođe, trebalo bi da nabavite nove stomatološke proizvode i da ih isprobate kod kuće. Odaberite neke osveživače daha, vodice za ispiranje ili nove četkice - rekla je stomatolog Kalif.

Dakle, razgovor treba da zaključite tako što ćete izraziti zabrinutost za partnerovo zdravlje i razgovarajte nasamo, nikada u blizini drugih ljudi.

Nemojte ih ismevati i kažite da postoje neki zdravstveni razlozi koji mogu dovesti do neprijatnog mirisa tela. Budite ljubazni i pažljivo birajte reči. Nemojte da partner pomisli da vam se gadi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading