Koje meso poboljšava, a koje je smanjuje PLODNOST kod muškarca?

Autor: krstarica.com

Lifestyle

28.11.2018

00:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko koji čovek može da kaže da ne voli meso, a na zdravlje, pored količine pojedenog mesa, može uticati i vrsta mesa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako vrsta mesa koja se jede utiče na muškarce?

Naučnici već znaju da zdrava ishrana i zdrava hrana bitno utiču na kvalitet i pokretljivost muške sperme. Pokazalo se, recimo, da piletina u odnosu na slaninu i kobasicu poboljšava plodnost muškarca.

Ranije studije nisu dokazale direktnu uzročno-posledičnu vezu mesa u ishrani i plodnosti muškaraca, a nije bilo ni preciznih zaključaka o tome kako izbor hrane utiče na mušku plodnost.

Foto: CarBuyer.co.uk
Pušenje pogubno po plodnost

Zato su Američki istraživači kod jedne veće grupe muškaraca i njihovih partnerki proučavali 246 cilusa veštačke oplodnje – IVF (in-vitro fertilisation) .  Podsećamo da je IVF klasičan tretman programa vantelesne oplodnje. Proučavanje je vršeno u periodu između 2007. i 2014. godine. IVF ciklusi su bili sa direktnim ubrizgavanjem sperme muškarca u matericu žene i bez toga.

Muškarci su tokom tretmana detaljno anketirani o ishrani i navikama u ishrani. Procentualno gledano, 31 odsto muškaraca jelo je samo piletinu, 22 odsto je jelo mesne prerađevine kao što je konzervisano meso, kobasica i slanina, a svega 3 odsto bilo je ne-mesnoj ishrani (vegetarijanskoj).

Pokazalo se da nije bitna količina mesa koja se pojede, već je bitna vrsta mesa. Ispostavilo se da su muškarci koji su jeli samo piletinu za 13 odsto imali bolje rezultate u odnosu na druge učesnike u pogledu plodnosti njihove sperme.

RepublikaFoto: pixabay.com

U grupi muškaraca koja je koristila prerađeno meso, oni koji su najmanje jeli prerađeno meso imali su za 82% bolje rezultate što se tiče oplodnje jajašceta partnerke.

Dr Rebeka Sokol u svom saopštenju navodi da su mnoge studije do sada pokazale da dijete mogu da utiču na plodnost muškaraca i žena, ali smatra da su takve dijete toliko kompleksne da je teško odrediti kako pojedine vrste hrane mogu da utiču na reproduktivne rezultate.

Zaključak studije je da vrsta mesa koju muškarac unese u organizam utiče na sposobnost njegove sperme da oplodi jaje, pa se zbog svega toga apeluje na zdravu ishranu kao radikalnu promenu u želji za potomstvom.

Foto: pixabay.com

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su nedavno u časopisu koji se bavi ferilitetom i sterilitetom "Fertility and Sterility". U studiji nije navedeno, ali podsećamo da plodnost poboljšavaju zdrava ishrana (voće, povrće i vitamini), zdave navike i fizička aktivnost, a da su po plodnost pogubni: gojaznost, alkohol, droga i pušenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading