Smrtonosna bolest hara Balijem: Evo šta turisti moraju znati pre odlaska

Autor: b92.net

Razonoda

14.11.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turisti koji putuju na Bali i druge popularne destinacije u Aziji treba da budu svesni nove smrtonosne bolesti koju prenose komarci.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ministarstvo zdravlja u Indoneziji kaže da se povećao broj obolelih od japanskog encefalitisa u ovoj zemlji. 

Smrtonosna bolest može da izazove slepilo, slabost i poremećaje u kretanju. Simptomi infekcije su groznica, glavobolja, gušenje, dezorijentacija, tremor, paraliza i konvulzije, posebno kod dece. 

Infekcija može dovesti i do kome, a u 20 do 30 odsto slučajeva i smrti. Kod onih koji prežive u 30 odsto slučajeva ostaju neurološke posledice. 

Evropski centar za prevenciju bolesti navodi da se infekcija širi Azijom, a slučajevi su zabeleženi još u Indiji, Pakistanu i Japanu. 

Na čoveka se prenosi preko ujeda komarca, ali virus mogu nositi i ptice, slepi miševi, krave i svinje. 

Nažalost, najviše slučajeva trenutno je zabeleženo na Baliju. 

- Kako bismo preduhitrili širenje bolesti na Baliju uskoro ćemo predstaviti vakcinu koja će imati dobre rezultate. Trenutno radimo na imunizaciji - rekla je Vensja Sitohang, direktorka nadzora i karantina pri Ministarstvu zdravlja Indonezije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading