Šamoni: Možda i najlepše mesto za skijanje u Evropi

Autor: b92.net

Razonoda

08.11.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šamoni je destinacija koja je popularna u čitavom svetu. Na ulicama ovog visokog planinskog grada, čućete jezike sa sve četiri strane sveta. Ipak, ljudi koji dolaze do ove destinacije imaju sličan način razmišljanja, gaje ljubav prema planinarenju, njegovim legendama i etosu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Šamoni

Bilo da se nalazite u samom centru grada ili izvan njega, pogled će vam uvek odlutati do 4.810 metara visokog vrha. Šamoni se nalazi u samom srcu francuskih Alpa, ispod najvišeg vrha Evrope, Mon Blana. 

Poznat u svetu kao domaćin prvih ikada zimskih Olimpijskih igara, Šamoni ima oko deset hiljada stanovnika, a nalazi se na visini ods 1.035 metara iznad nivoa mora, u kotlini reke Aure. Kao mesto protkano tradicijom, ljubaznošću, luksuznim restoranima i šarmantnim bistroima, kulturnim i sportskim aktivnostima, Šamoni je jedinstveni zimski centar, u kom preovladava mondenski duh, koji prožima tradicionalna atmosfera.

Šamoni i njegova okolina ponudiće vam mesto za skijanje i vožnju snouborda različitih kategorija, kao i brojne lokacije za planinarenje, savladavanje glečera, sankanje i drugo. Staze u dužini više stotina kilometara, sjajno su održavanje i teško je odabrati omiljenu, jer su podjednako atraktivne kako i početnicima, tako i pravim alpinistima i skijašima. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Čuveno "Kandahar" takmičenje u muškom spustu, koje je deo svetskog kupa u Alpskom skijanju, okuplja brojne ljubitelje zimskih sportova u ovom romantičnom mestu. Naravno, pored sporta, ukoliko on nije vaša jača strana, Šamoni vam nudi brojne druge aktivnosti u kojima možete uživati, poput brojnih spa centara koji će se pobrinuti za vašu lepotu i zdravlje, ponuditi vam tradicionalne masaže, aroma terapiju, saune i tople kupke u kojima uživate okruženi snegom. Postoji nešto magično u prizoru tople vode koja se puši naspram ledenog snega. 

Savetujemo vam da za svoj odmor u Šamoniju odaberete neku od luksuznih loža i planinskih koliba, kako biste zaista uspeli da osetite atmosferu planinskog života, dok naravno uživate u toplom ambijentu, čaši vina, pokriveni krznenim prekrivačima. 

Šamoni je svake godine izbor bez greške, a svakako nećete pogrešiti ako se odlučite da ga posetite više puta za redom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading