SRPSKI TELEGRAF U OMSKOJ RAFINERIJI, NAJMODERNIJOJ U EVROPI: Odavde ide nafta za celu Rusiju

Autor:

Razonoda

19.10.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postrojenja na samoj granici s Kazahstanom, čak 2.704 kilometra od Moskve, izgledaju kao svemirski brod usred Sibira.

RepublikaFoto: Promo
U kompleksu prepunom razgranatih cevi radi 3.000 ljudi

Srpski telegraf u energetskom srcu Rusije! Rafinerija u Omsku, na samoj granici s Kazahstanom, čak 2.704 kilometra od Moskve, izgleda kao svemirski brod, a iz nje godišnje izađe nezamisliva količina nafte, čak 20,5 miliona tona.

Foto: Promo
Novinarka Srpskog telegrafa Marija Ilić

U kompleksu prepunom razgranatih cevi radi 3.000 ljudi, koliko je i zaposleno u rafineriji "Gasprom njefta". Zapravo, čitav grad Omsk, sa 1.134.000 stanovnika, počiva na ovoj industriji. Mnogi zaposleni su se tu doselili sa porodicama zbog odličnih uslova rada, priča nam direktor omske rafinerije nafte Oleg Beljavskij.

STRATEŠKI ZNAČAJ

Tri godine iskustva koje je sticao u Rafineriji nafte Pančevo naš domaćin koristi kako bi postrojenje u Omsku podigao na još viši nivo. S ponosom dodaje da nijedna rafinerija ovog tipa u Evropi ne može da se poredi sa ovom.

- U istom rangu su tek neke rafinerije u Kini i Americi - kaže Beljavskij.

Rafineriju obilazimo u zaštitnim odelima, sa kacigom i naočarima, u skladu sa standardima industrijske proizvodnje koji su opšteprihvaćeni u "Gasprom njeftu". Omsk je, inače, Srbima najzanimljiviji po tome što u njemu svoju ulicu ima Josip Broz Tito, koji je ovde upoznao svoju prvu suprugu Pelagiju Belousovu.

RepublikaFoto: Promo

Strateški značaj Omska je veliki i zato što pored njega prolazi Transsibirska železnica, koja spaja Moskvu i evropski deo Rusije sa ruskom teritorijom na Dalekom istoku, Mongolijom, Kinom i Japanskim morem.

Foto: Promo

- Rafinerija se prostire na 1.501 hektaru. Tolika površina nam omogućava da bezbedno i slobodno gradimo nova postrojenja i da se razvijamo - napominje Beljavskij.

NIKO SE NE ŽALI

U omskom kompleksu obilazimo i druga preduzeća "Gasprom njefta" - omsku fabriku za ulja i maziva, čiji asortiman obuhvata širok spektar automobilskih, industrijskih i brodskih ulja, kao i maziva i tehničke tečnosti, skladište sirovina i gotovih proizvoda, rezervoarski prostor, kompleks za namešavanje i pakovanje ulja...

Na kraju, ponavljamo onaj utisak s početka: ovo izgleda kao da je svemirski brod sleteo u Sibir. Bukvalno!

Fotografije rafinerije možete pogledati u galeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading