JESEN U GRČKOJ: Priroda, mir i kameni mostovi koji 46 sela spajaju u jednu bajku

Autor: b92.net

Razonoda

16.10.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jesen je idealno vreme za malo drugačiju vrstu odmora. Predlažemo vam da posetite Zagore, odnosno Zagohorja, oblast Epira u kojoj dominira 46 sela, i upoznate drugu stranu Grčke, onu malo tradicionalniju.

Nedaleko od Janjine i Mecova, nalaze se Zagori, koji su svaki vikend tokom cele godine puni posetilaca, što Grka, što turista. Dva puta, ali i dve reke vode do sela Aoos i Voidomatis, koje odlikuju kameni mostovi ili slobodno rečeno, prava remek-dela koja spajaju 46 sela. 

U selo Monodendri idite da probate neverovatne pite po kojima je ovo selo naširoko poznato u Grčkoj, a u brojnim restoranima probajte apsolutno svaku pitu i nemojte ni slučajno da mislite o kilogramima. Ipak, možda je bolje da pre nego što se najedete posetite manastir Svete Petke, odakle možete videti klisuru Vikosa u punom sjaju.

U Kapesovu, glavna atrakcija je centralni trg i česma iz 1848. godine oko koje su kafići i poslastičarnice. Ovde možete isprobati i domaće proizvode napravljene od svega najkvalitetnijeg što nudi planinski lanac Pindos. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#roundphot0 #travelgreece #visit_greece #nature_greece

A post shared by Roula Tsami (@roulatsami) on Dec 16, 2017 at 12:01pm PST



Selo Dilofo oduševiće vas svojom arhitekturom, a toliko je slatko da ćete ga brzo prepešačiti. Nije ni čudo što ga mnogi smatraju najlepšim od svih sela. Sedite u neku od taverni i probajte grčku rakiju cipuro i prezalogajite nešto od tradicionalnih jela. 



U potpuno suprotnom smeru od Dilofa nalazi se Cepelovo, živahno selo, najveće od svih u Zagorima. Arhitektonski se razlikuje od drugih sela i slobodno se može reći da je i pomalo aristokratsko. Na predivnom trgu punom radnjica za svačiji ukus nalazi se i crkva Sveti Nikola, koja je bila najvažnije delo epirske arhitekture 18. veka.

Papingo je najpoznatije od svih sela, turistički veoma atraktivno, ali i jako lepo. Ovde dođite ako volite avanturizam - rafting, hajking, planinarenje, jahanje i druge aktivnosti. 

Ako vam i pored svega nedostaje kupanje u moru, onda se spremite da otkrijete Kolimbitres, potok Rogov u kojem se nalazi niz ogromnih, prirodnih bazena u kamenju. Neće biti teško da ih nađete jer su jedna od najvećih atrakcija u ovom području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading