Zatvorena tajlandska plaža koju je proslavio LEONARDO DiKAPRIO!

Autor: putujsigurno.rs

Razonoda

06.10.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajlandske vlasti su uvele rigorozne mere u cilju očuvanja Maje Bej, jedne od najpoznatijih plaža na svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Maja bej

Ostrvo Fi Fi Li na kome je smeštena ova plaža, bilo je glavna lokacija za snimanje filma The Beach, u kome jednu od glavnih uloga tumači Leonardo Dikaprio. Ogromna popularnost filma je ovoj plaži donela milione turista koji su, nažalost, narušili njenu prirodnu harmoniju što je rezultovalo zatvaranjem plaže.

Kako je došlo do narušavanja prirodnih lepota na ostrvu

Sezona na ovom ostrvu traje od novembra do aprila, kada ga posećuje nekoliko hiljada ljudi dnevno, dok je ostatak godine period monsuna i kiša i tada je prilično pusto. Međutim, kada je 1999. snimljen The Beach, film po istoimenoj knjizi Aleksa Garlanda, plaža je postala otvorena tokom svih dvanaest meseci što je dovelo do negativnih posledica. Ovo je samo jedan od brojnih primera kako over-turizam može da uništi atrakcije.

Prema izjavama tajlandskih zvaničnika, ostrvo je prošle godine posetilo više od 35 miliona turista, a brodovi su doveli do zagađenja i uništenja više od tri četvrtine koralnih grebena. Osim toga, arhipelag je 2004. godine pogođen cunamijem koji je ostavio teške i još uvek vidljive posledice. Ostrvo će u narednom, neodređenom periodu biti potpuno pusto u cilju oporavka podvodnog sveta i vraćanja prirodne ravnoteže ekosistemu.

Kada stručnjaci procene da je ostrvo spremno za povratak turista, doći do izvesnih promena u korist očuvanja prirodnih lepota Fi Fi Lia. Ostrvo će na dnevnom nivou moći da poseti najviše 2 000 turista, kojima će biti strogo zabranjeno pušenje tokom boravka na ovim plažama. Takođe, brodovi neće moći da se sidre u ovom području na duže vreme, kako podvodni svet ne bi trpeo.

Šta privlači turiste na ovom ostrvu?

Ostrvo Fi Fi Li je nenaseljeno, ali je zbog razvijenog turizma izvor najvećih prihoda na celom arhipelagu. Ovome je doprineo prvenstveo film snimljen na atraktivnoj lokaciji ali i specifični prirodni zakoni koji ovde vladaju i privlače posetioce. Divlji svet i netaknuta priroda ovog ostrva su njegovi glavni aduti kada je turizam u pitanju.

Posetiocima su najzanimljiviji majmuni, najbrojniji stanovnici Fi Fi Lia, koje je moguće videti u velikom broju jer žive nedaleko od plaža, a upravo na njima svakodnevno skupljaju školjke, semenke, rakove a neretko i lične stvari posetilaca, zbog čega se turisti upozoravaju na povećanu pažnju. Ipak, prijateljski nastrojene životinje ostavljaju isključivo pozitivan utisak zbog čega je Maja Bej i postala jedna od omiljenih turističkih destinacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading