ISIS uništio do temelja antičko čudo! PALMIRA SE DIŽE IZ PEPELA I OTVARA VRATA TURISTIMA

Autor:

Razonoda

10.09.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uništavanje Palmire 2015. godine obišlo je svetske naslovnice i portale, pa je retko ko ostao ravnodušan na rušenje ovog antičkog čuda u ratu u Siriji. Ipak, danas se Palmira restaurira i sređuje, pa postoji velika mogućnost da dogodine ponovno otvori vrata turistima!

RepublikaFoto: pixabay.com
Palmira nekada raj za turiste

Palmira, jedno od najvažnijih kulturnih centara antičkog sveta, gadno je nastradala u ratnim sukobima. 

ISIS ju je za vreme rata okupirao dvaput, uništivši mnoge hramove i ostale spomenike. Ipak, od marta prošle godine Palmira je ponovo pod kontrolom sirijske vlade, tako da daljeg uništavanja nema.

O rekonstrukciji koja je započeta između ostalog brine i UNESCO, a prema predviđanjima Palmira će ponovno zablistati u leto 2019. godine.

- Ovde se nalazi istorija sveta koja ne pripada samo Siriji – rečenica je guvernera pokrajine Homs, koja je potpuno istinita. Deo artefakata prevezen je i u glavni grad Damask gde se obnavljaju uz pomoć ruskih stručnjaka.

Međutim, malo je verovatno da će turisti odmah pohrliti u Siriju jer sukobi i dalje traju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading