Hrvatska povećava TURISTIČKU TAKSU i to poprilično!

Autor: travelmagazine.rs

Razonoda

04.08.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska vlada je prošle nedelje usvojila uredbu kojom se od 01. januara 2019. godine povećava "boravišna pristojba", uprkos velikom protivljenju turističkog sektora u toj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od poskupljenja su oslobođeni samo kampovi, a ostali tipovi smeštaja 25% veću taksu će naplaćivati u sezoni.

Inače, cena turističke takse se u Hrvatskoj razlikuje, u zavisnosti od razreda turističkog mesta, pa tako za smeštaj u turističkom mestu razreda A, turisti od sledeće godine u sezoni treba da plate 10 kuna za noćenje po osobi (do sada je taksa iznosila 8 kuna). Za smeštaj u turističkom mestu B razreda taksa za noćenje po osobi iznosiće 9 kuna, u mestu C razreda 7 kuna, a u mestu D razreda i u ostalim nerazvrstanim mestima 5 kuna za noćenje po osobi.

Hrvatski minstar turizma, Gari Capelli, izjavio je da boravišna pristojba nije nikakav porez ni parafiskalni namet i da se sredstva ne slivaju u državnu blagajnu, već se prihodi putem preraspodele vraćaju direktno turističkim zajednicama opština (65%), županija (10%), Hrvatskoj turističkoj organizaciji i Crvenom krstu (1%). Ministar je napomenuo da visina takse nije menjana od 2005. godine i da su prilikom formiranja pazili da cena bude konkurentna u odnosu na okruženje. On je naglasio da je u Hrvatskoj turistička taksa trenutno jedna od najnižih u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading