SELA LEPŠA OD PARIZA: Seoski turizam veliki potencijal Srbije

Autor:

Razonoda

06.07.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moje selo lepše od Pariza! Samo što su u Srbiji mnoga od njih napuštena, a svega nekolicina predstavlja turističku destinaciju. Decenijama unazad sve je manje ljudi na seoskim područjima jer je migracija stanovništva u grad nazaustavljiva. Ipak, danas postoje sela koja svojom neprolaznom lepotom žive i čuvaju istorijsko nasleđe Srbije.

RepublikaFoto: Republika
Selo tršić

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Udaljena je oko 315 km od Beograda. Nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine. Istoimena reka u izvorišnom delu pravi nebrojene manje vodopade, s kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Uz vodopade, vodenice i valjarice, gde se nekada mlelo žito, Sopotnica je poznata i po dobrim mlečnim proizvodima, planinskoj jagnjetini, pitama sa zeljem, sirom, heljdom i medom. Neka domaćinstva se bave izradom drvenih kačica za sir i kajmak, drvenih kašika, vunenih džempera, čarapa, rukavica. Sopotnica ima mnoge pešačke staze, koje turistima omogućavaju da razgledaju potpuno prirodno okruženje. Uredbom Vlade Republike Srbije Sopotnica je 2005. godine proglašena za spomenik prirode.

Kremna

Selo između Tare i Zlatibora čuvena je po najpoznatijoj srpskoj porodici proroka - Tarabićima. Oni su, prema mišljenju mnogih, prorekli veliki deo srpske istorije, a selo Kremna proslavili. Na nadmorskoj visini između 750 i 850 metara, gde se sudaraju planinski i morski vetrovi, leži skrivena Kremna. Zahvaljujući idealnoj nadmorskoj visini, početkom 20. veka proglašena je za vazdušnu banju. Kremna je idealno seosko turističko mesto jer svojim posetiocima nudi miran i zdrav odmor. Šarganska osmica, čija je izgradnja počela u vreme Austrijanaca, a trebalo je da poveže Užice i Višegrad, prepoznatljiva je turistička atrakcija sela.

Tršić

Prelepo selo Tršić nadomak Loznice poznato je i kao rodni kraj Vuka Karadžića i postojbina najstarije srpske manifestacije Vukov sabor. Guste šume, čist vazduh, cvrkut ptica, zeleni putići i blistavi potoci idealni su za odmor od brzog i stresnog života u gradu. Za sve ljubitelje pravoslavnih građevina tu je i čuveni manastir Tronoša.

RepublikaFoto: Republika
Vukova kuća u Tršiću

Kamena gora

Kamena gora na nadmorskoj visini od 800 do 1.496 metara predstavlja pravi prirodni rezervat. Na njenom prostoru ima više od 100 vodom bogatih izvora. Kamena gora je između dva svetska rata bila zvanično proglašena za vazdušnu banju. Za avanturiste na paraglajderima, speleologe, koji se spuštaju u brojne pećine, i planinare, Kamena gora je rajska zemlja. Simbol ovog sela je drvo sveti bor, sa visinom od 13 i krošnjom od čak 18 metara. Bor označava hrabrost, izdržljivost i snagu prirode. Jedna od njegovih specifičnosti ogleda se i u korenu, koji je jedna grana smrče odlučila da pusti baš u njegovom stablu. Uzrok ovog prirodnog fenomena do danas nije poznat.

Selo Vrmdža

Nekoliko kilometara od Sokobanje nalazi se Vrmdža, jedno od starijih i mnogoljudnijih sela sokobanjske opštine. Na brdu iznad njiva i nekoliko kuća nazire se Crkva Svete Trojice. Visoka stena Latinski grad nalazi se u ovom selu i datira iz četvrtog veka. Selo se nalazi na 500 metara nadmorske visine, podeljeno je na mahale sa oko 200 domaćinstava, koja se pretežno bave poljoprivredom. Selo ima vodovodnu mrežu sa planinskih izvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading