ISTRA: Savršena lakoća postojanja

Autor:

Razonoda

21.06.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

More, vino, maslinjaci, lavanda, tartufi uz zalazak sunca. Ako postoji raj na zemlji, onda se on nalazi ovde.

RepublikaFoto: Andrej Nihil
Istra - raj na zemlji

Nadam se da ste se udobno smestili. Sad zamislite kako gledate u more dok lagano ispijate belo vino malvaziju i uživate u punoći ukusa...Oko vas su maslinjaci i lavande koje lelujaju na povetarcu. Sunce zalazi, a vi razmišljate koji od specijaliteta ovog podneblja sa neizostavnim tartufima da poručite za večeru.

Ne, ne govorim o Toskani, ali je nešto savršeno baš kao ona. Istra, u kojoj ćete osetiti apsolutno savršenu lakoću postojanja.

- Samo lagana priča... - najčešće su spomenute reči tokom putovanja jednog od saputnika koji se pridružio našoj veseloj družini u Savudriji, nedaleko od Umaga.

Foto: Republika

I baš je tako... Jedan potpuni hedonizam koji će vam obuzeti sva čula. Napominjem da povratak u realnost, tačnije odlazak iz Istre, neće proći bezbolno. Naročito ako se smestite u "Kempinski Adrijatik" hotel u Savudriji. Otvoreni bazen u kom se greje voda, velnes centar na 3.000 kvadratnih metara, nova najluksuznija plaža sa bič barom i krovnom terasom sa VIP salonom pružaju pogled koji umiruje i uvodi vas u zen stanje. To je samo delić onoga što pruža ovaj kompleks. Takođe, sadrži i jedini profesionalni teren za golf sa 18 rupa u Istri, tako da se prilike za uživanje nalaze na svakom koraku.

RepublikaFoto: Andrej Nihil
Kempinski Adrijatik

Nadomak kompleksa nalazi se gradić Umag, koji osvaja svojom autentičnošću. Priča glasi da su Umag "otkrili" rimski plemići koji su odlučili da ga pretvore u letovalište i da zbog toga i dan-danas zrači sjajem davnih vremena koji se možda najbolje oslikava na starim venecijanskim kućama.

Ako se nakratko zadržavate u Istri, obavezno obiđite neku od vinarija, maslinjaka, srednjovekovne gradiće... Udahnite borovinu i jod, smejte se, družite se sa opuštenim Istranima, jedite masline, tartufe (ko nije vegetarijanac kaže da je istarski pršut neizostavan i da njegova degustacija upotpunjuje celokupni hedonistički dojam. Ja ne znam. Samo prenosim šta sam čula), počnite dan sa laganim rozeom, završite sa muškatom. Trčite, igrajte golf, plovite brodićima, gledajte u nebo. Idite u Istru, nebitno je kada jer Istra ima da ponudi mnogo. Uvek.

Ne propustite da posetite  tokom boravka u Istri

Drevni Grožnjan

Foto: Andrej Nihil

Brežuljak prekriven terasama i kamenim kućama. Na njemu štrči zvonik. Bogat vinogradima i maslinjacima. To je Grožnjan, drevna Graeciniana.

Gradski grb prikazuje ruku s cvetom ljiljana koja se pruža ka suncu. Čitav grad podseća na staru umetničku koloniju. Na samom ulazu se nalaze prodavci antikviteta, rustičnih predmeta koji vas bukvalno vraćaju kroz vreme. Ovde možete kupiti originalne ručno rađene suvenire, šetati kamenim uličicama, ali i kupiti vrhunska istarska vina, džemove, čokolade, sapune od lavande... Mnogi umetnici različitih profila žive i rade ovde, tako da možete prisustvovati stvaranju umetničkih dela. Iz Grožnjana možete uživati u vidiku na dvadesetak okolnih sela, a pogled na polja i na more otkriva jedan od najlepših i najplodnijih krajeva Istre.  U centru gradića nalazi se bina na kojoj se organizuju koncerti skoro svakog dana, a česte su i izložbe, kao i organizovane posete likovnim radionicama i ateljeima.

RepublikaFoto: Andrej Nihil

Vinarije i istarske konobe

Foto: Andrej Nihil

Vino je neodvojivi deo identiteta Istre, a okosnica vinske priče naslonjena je na istarsku malvaziju - sortu grožđa sa ovog podneblja. Pored malvazije, preporučujem vam da probate muškat vino u nekoj od mnogobrojnih autentičnih vinarija. Uživaćete u degustaciji uz neizostavno maslinovo ulje, vrhunske sireve i hrskavo sveže pecivo. Ljubazni domaćini će vas sprovesti kroz vinske podrume i do tančina vam ispričati priču svoje porodice koja se ovde decenijama bavi proizvodnjom pića bogova. I baš u ovim prostranim vinskim podrumima otkrićete savršen spoj seoskog načina življenja i tekovina modernog doba. Posle degustiranja svratite na ručak ili večeru u neku od istarskih konoba. Plafon prekriven šeširima, vespa u samom lokalu, stare ploče, jarići koji se igraju u dvorištu konoba učiniće da vam ovo bude obrok koji ćete pamtiti, a da ga još niste ni probali.

Provedite dan na Brionima

Ostrva Brioni su zaista svetsko blago - blago netaknute prirode. Uz bogatu kulturnu, ovde je i neprocenjiva prirodna baština zbog kojih su proglašeni nacionalnim parkom i jedna su od omiljenih turističkih destinacija svetskog džet-seta. Tu se nalazi i stotinak arheoloških objekata i lokaliteta, kao i mnogobrojne životinje koje slobodno šetaju. Ne treba posebno naglašavati da je ovo bilo omiljeno letovalište Josipa Broza Tita, a etiopijski car Hajle Selasije bio je prvi visoki gost koji ga je ovde posetio. Na Brionima su posađene mnoge egzotične biljke koje je Tito donosio sa svojih putovanja mira širom sveta. Inače, svoje goste je vozio u kadilaku, koji mu je poklonila jugoslovenska dijaspora u Kanadi. Iz njega im je pokazivao ostrvo. Danas posetioci Briona mogu ga iznajmiti po ceni od oko 700 evra za jedan sat.

Fotografije sa putovanja pogledajte u galeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading