(VIDEO) Tajni grad Svetog Save nad Studenicom

Autor: novosti.rs

Razonoda

16.06.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čudesnu studeničku Gornju isposnicu Svetog Save, sazidanu kao komad saća na vertikalnoj litici iznad ponora, čuvalo je i moćno utvrđenje, orlovsko gnezdo na 1.150 metara nadmorske visine. Četvorospratna kula-isposnica, ni na nebu ni na zemlji, bila je, kao i danas, povezana s pristupnom stazom iz klisure Studenice samo uskim pokretnim drvenim mostićem.

RepublikaFoto: youtube.com/Zivojin Zika Petrovic
Gornja isposnica Svetog save

Uklanjanje ove spone činilo je neosvojivim kelije u kojima je rado boravio Sveti Sava i u kojima je po predanju napisao Studenički tipik. Ovaj potpuno nepoznati vojni aspekt Gornje isposnice prvi je uočio, pre oko dve decenije, arhitekta Siniša Temerinski iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a radoznalost ga je odvela i do ostataka utvrđenja na vrhu Gradina. Sve je ukazivalo na izuzetan značaj ovog grada, od pozicije s koje se pruža fantastičan vidik na celu Studeničku klisuru, do objekta koji je čuvao: “rezidencije za tihovanje” Svetog Save.

U budžetu nikad nije bilo novca za istraživanje ovog lokaliteta, iako se nalazi vrlo blizu isposnice koju posećuju reke poklonika i turista. Reporteri su pronašli tajnu stazu ka Gradini koja je tako vešto uklesana u liticu da se vidi tek kad na nju stupite. Taj puteljak iznad ponora, koji je spajao Savinu keliju s gradom, stari majstori su tako dobro izdubili da je i pored vekova erozije još uvek širok. Staza vodi preko najlepših vidikovaca kanjona Studenice, nekadašnjih nemanjićkih osmatračnica puta koji je spajao Ibarske klisuru preko Čemerna i Golije s lukama u Pomorju.

Na istoj trasi danas je asfalt koji spaja Ušće s Ivanjicom i kojim brojni autobusi s turistima i poklonicima dolaze do Studenice. Mnogi posle obilaska "majke srpskih manastira" nastavljaju put oko sedam kilometara uzvodno do dobro obeležene staze kojom se za oko sat i po stiže do Gornje isposnice Svetog Save, ne sluteći da je ona bila centralno mesto studeničkog vojno-urbanističkog kompleksa.

- Postojao je čitav sistem utvrđenja uzvodno od manastira Studenice i sva su bila u vizuelnom kontaktu. Informacija da je neko ušao u klisuru stizala je za dva-tri minuta do Nemanjine zadužbine. Posebno mesto među utvrđenjima imali su Gradina i Gornja isposnica. Istraživanje i prezentacija celog kompleksa otkrili bi nam potpuno nepoznatu sliku izuzetnog studeničkog urbanizma njihovog doba - kaže Siniša Temerinski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading