Avionske kompanije neće da uvedu sedišta koja gledaju unazad, iako su BEZBEDNIJA!

Autor: telegraf.rs

Razonoda

16.04.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci tvrde da bi sedišta koja gledaju unazad bila sigurnija za putnike aviona u slučaju pada, ali većina aviokompanija verovatno nikada neće uvesti tako nešto.

RepublikaFoto: pixabay.com

Brojna  istraživanja dokazala su da su sedišta koja gledaju unazad mnogo sigurnija od onih klasičnih koja gledaju napred. Međutim, troškovi bi za aviokompanije bili preterano visoki.

Tokom udara, sedište bi podnosilo više "naprezanja", pa bi ga zbog toga trebalo ojačati - i sedište, i pod aviona, i opremu. To bi automatski povećalo težinu avina i povećalo potrošnju goriva - objasnio je za britanski Telegraf David Learmount bivši pilot Kraljevskih vazdušnih snaga i instruktor letenja.

- Sa sigurnosnog gledišta deluje kao veoma atraktivna ideja, ali možete li zamisliti da niskobudžetne kompanije to prihvate - dodao je.

Jedna aviokompanija imala je nekoliko aviona sa sedištima koja su gledala unapred i unazad. Ljudi su se borili za sedišta koja su gledala prema napred. U vozovima je ista stvar, svi žele da sede na sedištima koja gledaju prema napred - tvrdi on.

Ipak, trenutno postoji nekoliko aviokompanija koja imaju sedišta koja gledaju u oba smera, ali ne zbog sigurnosti, već zbog uštede prostora. Međutim, takva sedišta mogu se pronaći samo u prvoj klasi ili u privatnim avionima.

Inače, dokazano je da ona pružaju bolju potporu za glavu, vrat i leđa u slučaju udara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading