I TO SE DEŠAVA: Čuvena plaža se zatvara zbog mnogo turista!

Autor: Travel magazin, Republika

Razonoda

27.02.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maya Bay, plaža koja je postala poznata nakon što su na njoj snimljene scene za čuveni film "The Beach", moraće da bude privremeno zatvorena zbog prekomernog broja turista.

RepublikaFoto: pixabay.com
Leonardo di Kaprio "kriv" za popularnost ove plaže

Od kada je ovde snimljen film sa čuvenim Leonardom di Kapriom u glavnoj ulozi, plaža je postala izuzetno popularna i vremenom je broj turista toliko porastao, da je tokom ove sezone Maya Bay svakodnevno posećivalo 5.000 ljudi. Oni na ovu plažu, lociranu na ostrvu Ko Phi Phi Leh, stižu brodićima sa lokacija kao što su Puket i Krabi.

Zbog prevelikog broja turista, lokalne vlasti će Maya Bay zatvoriti na tri meseca tokom slabije turističke sezone – od juna do septembra, kako bi osetljivi ekosistem imao vremena da se oporavi. Lokalni stručnjaci navode da se turisti veoma bahato odnose prema koralima i da ih uništavaju, ali i da proizvodi kao što su losioni za sunčanje, kada se nađu u morskoj vodi truju živi svet.

Inače, turizam u Tajlandu iz godine u godinu ruši rekorde posećenosti i u 2017. godini broj turista je prešao 35 miliona. Prihod od turizma čini veliki procenat nacionalnog BDP-a i očekuje se da će i u narednim godinama nastaviti da raste, ali zbog velikog broja turista Tajland je počeo da preduzima brojne mere kako bi zaštitio svoje prirodne lepote i osetljive ekosisteme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading