RAJ ZA GURMANE: Proizvodi od maslina okupirali Bar

Razonoda

12.12.2017

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juriš na masline! Crne i zelene sa paprikom i lukom, pašteta od maslina, maslinovo ulje - sve ovo, kao i još mnogo drugih proizvoda mogli su da isprobaju mnogobrojni posetioci ovogodišnje Maslinijade u Starom Baru.

RepublikaFoto: Sofija Marjanović
Produkti od maslina

- Manifestaciju je posetilo više od 10.000 ljudi. Svi oni imali su priliku da na štandovima probaju sve domaće specijalitete barskog kraja, ali i da uživaju u kulturno-umetničkom programu i degustaciji odličnog domaćeg vina - kaže direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović uz napomenu da je Maslinijada od velikog značaja za celu državu.

Dvodnevna manifestacija koja se od 2002. godine krajem novembra tradicionalno održava u Starom Baru, na svega četiri kilometra od mora, okupila je stotinak proizvođača iz barske opštine. Osim proizvoda od maslina, gosti su imali priliku i da degustiraju priganice sa sirom i medom, crveno vino i likere od kivija, kafe, rogača...

Zainteresovani gosti su od ljubaznih i nasmejanih domaćina mogli da saznaju puno toga o maslinama na bilo kom štandu. Tako se usput čulo da postoje i tučena i rezana maslina, kao i to koliko je kilograma potrebno za litar ulja.

- Od 100 kilograma zelenih maslina dobija se oko 14 litara ulja, dok se nešto više iscedi iz zrelijih crvenih ili crnih. Jedna od starih izreka kaže da je maslina kao majka jer nesebično daje čak i onda kada je godinama zapostavljena - otkrio je Sadetin Peričić, sekretar Maslinijade.

Iako se održava u manjem gradu, Maslinijada parira sličnim događajima u najvećim evropskim metropolama po raznovrsnosti, sadržaju i profesionalizmu kako organizatora, tako i izlagača.

Fotografije sa maslinijade pogledajte u glaeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading