DO GRČKE LAGANO, BRAĆA SU NAS JEDVA DOČEKALA! Naš reporter proverio kako izgleda letovanje POSLE KORONA PAUZE! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Razonoda

23.06.2021

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne zna se ko se više obradovao, Srbi grčkom moru ili Grci Srbima!

RepublikaFoto: Republika

To je prvi utisak našeg reportera koji se upravo vratio sa mini-letovanja iz Agia Triade nadomak Soluna. Nemamo mnogo braće u svetu, skloni smo da kažemo da su nam samo Rusi i Grci istinski prijatelji, a ovi potonji se dodatno raduju što smo ponovo kod njih u gostima.

 

Utisak je da su, za razliku od Crnogoraca recimo, shvatili koliko im nedostaju gosti sa ovog podneblja. Ljubazniji su, čini se, nego pre korone, druželjubiviji. Jednostavno, vidi se da su nas poželeli.

BITNE STAVKE VEZANE ZA LETOVANJE U GRČKOJ

- Potreban PCR ili vakcina na prelazu uz PFL obrazac (iako većini ne traže na prelazu)
- Ne čeka se dugo na granici (Evzoni se otvara u 7.00, a zatvara u ponoć po grčkom vremenu)
- Ko putuje autobusom, mora da izađe na granici da bi ga policajci legitimisali
- Grci gostoljubiviji nego pre dve godine
- Cene pića i hrane, kako u marketima tako i u restoranima i kafićima, iste kao pre pandemije
- Gorivo skuplje za 30 do 40 centi po litru u odnosu na Srbiju
- Nema "rum servisa"
- Maske obavezne i na otvorenom, iako policajci gledaju kroz prste

I straha od granice nema. Iako je 16. juna kad smo prelazili granični prelaz važilo pravilo da su obavezni PCR ili vakcinacija uz PFL obrazac, ništa nam nisu gledali. Stigli smo na granični prelaz Evzoni nešto pre sedam ujutru kada se otvara, ispred nas je bilo šest automobila, sa policajcem smo progovorili već u 7.30. Dakle, zadržavanje svega pet minuta po automobilu.

Sa autobusima je drugačije. Svi putnici moraju da izađu i stanu u red ispred policijske kućice. Pružili smo pasoše i PCR testove, a u telefonima su bili spremljeni QR kodovi od PFL obrasca. Međutim, policajac nam je odmah vratio testove i samo udario pečate u pasoš. Za PFL nije ni pitao. Ipak, to ne znači da neki od njegovih kolega ne bi tražio sve, zato pamet u glavu: potrebnu dokumentaciju obavezno spremite!

Radari na sve strane u Makedoniji

Putarine časte, ali su Makedonci izgleda odlučili da ih naplate kroz kazne. Naime, tokom sat i po vožnje kroz Severnu Makedoniju, od grčke do srpske granice, naišli smo na pet snimača. Vozili smo po ograničenjima, pa nam nisu mogli ništa.

Već u 7.36 bilo je vreme za prvi selfi i Instagram stori sa lokacijom - "Evzoni".

Sunce jako, subjektivni osećaj uvek dva do tri stepena više nego što pokazuje skala na termometru, kako na moru, tako i u Solunu gde smo se prvi put zaustavili na tlu Grčke. Sve radi, cene kao kad smo bili pre dve godine, isti broj ljudi na šetalištu pored mora, kao i u kafićima i na Aristotelovom trgu. Interesantno i čudno: Grci maske ne nose dok sede u baštama kafića, ali na ulici dok šetaju - gotovo svi nose.

RepublikaFoto: Republika
Grci s maskama, srpski turisti uživaju

Samo pola sata vožnje od Soluna je letovalište gde smo se uputili. Nasmejana lica, usluga fantastična, Grci željni razgovora... Pitaju o koroni, ali i o Jokiću i Đokoviću...

Novost je da nema "rum servisa", da maska mora da se nosi kad vreme provodite u lobiju hotela i da se na hotelskim plažama, bar u ovom kompleksu gde smo mi bili, za razliku od pre dve godine ležaljke naplaćuju 10 evra. Ostalo sve normalno. Kafiću uveče puni, toče se "mitos" i "alfa" u ogromnim količinama, sirtaki, graja dece i šum talasa, poneko i zaigra... Sve kao pre pandemije!

 

 

 

Što se tiče cena pića i klope iste su kao pre dve godine, a gorivo je skuplje od 30 do 40 centi po litru u odnosu na cene u Srbiji.

Pri povratku takođe bez zadržavanja. Nekoliko automobila u tri kolone, za sedam-osam minuta ste već u Severnoj Makedoniji.

 

 

 

- A pecat, gde je pecat - sa sve c umesto č, ali na razumljivom srpskom upitao nas je grčki policajac. Međutim, ubrzo je našao stranicu gde je overen ulaz u Grčku.

- A, tu je, tu je. Srecno - uz smešak nas je ispratio u Srbiju!

Voda u vakcinama

Prvu toplinu oko srca osetili smo već na graničnom prelazu Tabanovce. Takođe, bez pregledanja ponuđenih PCR testova pružena nam je kartica za besplatne putarine kroz Severnu Makedoniju. Za naše "hvala" usledila je šaljiva replika:

- Nema veze što ste nam dali vakcine sa vodom, vi se kod nas vozite za džabe - rekao je carinik kroz smeh, ali je vrlo brzo usledilo i njegovo "hvala" uz dodatak:

- Nećemo zaboraviti što ste nam pomogli za vakcine kad nam je najviše trebalo. Srećan put i lep provod!

Pri povratku nemojte da se iznenadite što nikog nema na makedonskoj granici, sačekaće vas zajedno sa srpskim kolegama našoj carini.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading