NAVALA NA GRČKU: Nove mere Atine oduševile naše turiste!

Autor: D. PETROVIĆ - J. JOKANOVIĆ

Razonoda

18.06.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najverovatnije već od utorka nevakcinisani građani Srbije će moći da uđu samo s brzim testom, a deci do 12 godina test nije potreban!

Foto: Ilustracija

Najnovija odluka grčke vlade po kojoj će srpski državljani u ovu zemlju moći da uđu samo sa antigenskim, odnosno brzim testom, izazvao je pravu navalu na turističke agencije. Takođe, ogromnom interesovanju, pogotovo posle razočaravajućih odluka vlasti u Crnoj Gori, doprinela je i odluka da za decu mlađu od 12 godina neće biti potreban nikakav test.

- Čeka se da olakšice za ulazak budu objavljene u službenom listu Grčke. Moguće je da će nova mera važiti već od ponedeljka, ali budući da je 21. jun kod njih praznik i neradan dan, veća je verovatnoća da će to ipak biti utorak. Uglavnom, čim bude zvanično objavljen, automatski će početi primena - kaže Milan Lainović, potpredsednik Jute i vlasnik jedne od agencija.

Naša reporterka sa lica mesta izveštava da Grci srdačno dočekuju turiste iz Srbije, koji su tradicionalno najbrojniji u omiljenom letovalištu Paraliji.

- Kad sam čuo da su stigli Srbi, požurio sam da otvorim radnju. Prošle godine je bilo pusto bez vas, radio sam mesec dana i onda sam zatvorio radnju sve dosad - kaže vlasnik prodavnice za prodaju kožnih jakni u Paraliji.

Žali se da prošlogodišnje goste iz Nemačke, Velike Britanije i Rusije njegovi proizvodi, a ni plaže nisu zanimali.

- Oni samo piju i jedino ih interesuje alkohol u što većim količinama. Nema posla za nas bez srpskih turista - iskren je on.

Slično priča i prodavac girosa koji nutka besplatnom caciki salatom uz najpoznatije grčko jelo. U prodavnici suvenira sledi popust, a nasmejana prodavačica obigrava oko naših turista.

- Samo neka ste vi nama došli. Mi živimo od turizma, prošle godine nismo imali ni s od sezone, ne pitajte kako i od čega živimo. Više se plašim propasti i ove turističke sezone nego korone - iskrena je ona.

Život u Paraliji liči na onaj od pre dve godine. Gužve na šetalištu, žamor gostiju, opušteno ćaskanje u kafanama i tavernama koje, po sada važećim propisima, rade do pola jedan ujutru. Grci nose maske i na ulici, a turistima se gleda kroz prste i ako je nemaju. Jedino nedostaje muzika, koja je, prema epidemiološkim merama, zabranjena na plaži i u ugostiteljskim objektima. Ali domaćini su uvereni da će i to da se promeni za koji dan i da će sve biti isto kao i pre korone.

Dosadašnji uslovi za ulazak

- vakcinisanim Srbima dozvoljen ulazak bez odlaska u karantin

- potrebna potvrda o vakcinaciji završenoj najmanje 14 dana pre dolaska na granicu

- nevakcinisani moraju da imaju PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o preležanoj koroni u prethodna dva-devet meseci pre putovanja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kristina

19.06.2021 18:48

"Para vrti gde burgija neće", vazda bilo. Pa neće valjda dozvoliti da im još jedno leto propadne. Ali, drago mi je da je tako. Ja ne da bih sutra otišla tamo na letovanje, nego bih vrlo rado pozvala "medjunarodne selidbe" i preselila se u Grčku. Život s stalnim pogledom na veliko plavetnilo je moj san.