SRPSKI TURIZAM U VELIKIM PROBLEMIMA: Agencije se grčevito bore, samo im OVO preostaje

Autor: Srbijadanas, Republika

Razonoda

10.01.2021

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona virus udario je skoro sve životne aspekte i profesije, međutim, sada već bez sumnje možemo reći da je turizam ostao najpogođenija grana poslovanja.

RepublikaFoto: Tanjug
Srpski turisti (Ilustracija)

Od početka epidemije, od momenta kada su se pojavili prvi slučajevi korona virusa u našoj zemlji, kao i u zemljama širom sveta, svi su morali da se naviknu na nove uslove koje je počela da "diktira" surova pošast. 

Korona virus udario je skoro sve životne aspekte i profesije, međutim, sada već bez sumnje možemo reći da je turizam ostao najpogođenija grana poslovanja.

I pored državne pomoći i isplate ukupno šest minimalaca za svakog od radnika, mnoge agencije jedva sklapaju kraj s krajem jer mesecima nisu zaradile ni dinar. Polako su počinjale da ulaze u bakrot, počela je blokada računa, a samim tim i rada turističkih agencija.

Mnoge agencije su se istovremeno nadale boljoj letnjoj i zimskoj sezoni, međtim, imajući u vidu prognoze o nastavku epidemije, optimizam je bivao sve manji, a korona je počela da sve više uzima danak.

U ovakvim okolnostima pitanje je ima li rešenja za njihovu budućnost, ali i šta će biti sa uplaćenim novcem i aranžmanima.

Goran Kaličanin radnik u jednoj od turističkih organizacija objasnio je za portal SrbijaDanas kakvo je stanje u turističkim agencijama i imali spasa i nade za opstanak i ponovni rad turističkih agencija bez posledica koje je epidemija ostavila na ovu granu poslovanja.

- Stanje je katastrofalno, svi smo se nadali da će se stvari brže menjati na bolje, umesto toga padamo u ambis. Ja sam šef poznate agencije i postao sam tehnološki višak, zato što nisam mogao da budem na teretu firmi koja mi je toliko dala u žiovtu - rekao je Goran Kaličanin, nekadašnji šef jedne turističke organizacije.

Goran Kaličanin navodi da su od ranije svi najavljivali da će bankroti krenuti, i evo ih, posle nekog vremena zaista postaje zvanično, i sa blokadama i sa bankrotima. 

Da je stanje zaista "katastrofalno" u turističkim agencijama govori i podatak do kog smo došli u gore navedenoj fotografiji. Naime, poznata turistička agencija "Fun Travel" u Beogradu u blokadi je već 13 dana.

Na veliku žalost, "Fun Travel" nije jedina turistička organizacija u Srbiji kojoj je račun u blokadi, mnoge turističke organizacije i agencije žale se na isto.

Turističke agencije kažu da je za opstanak agencija važno da se obezbedi ulazak naših turista u Grčku, najbolje bezuslovno, ili da se u što skorije vreme definišu precizni uslovi ulazaka turista. U suprotnom, gotovo je nemoguće da agencije prežive, tvrde agenti, govoreći o nekom najboljem mogućem scenariju i za agencije i za radnike, ali i putnike.

- Prema poslednjim podacima 15 organizatora je u stečaju ili likvidaciji... Sada vidimo i blokade... Stotine subagenata su prestali sa radom - objašnjava radnik, nekadašnji šef turističke agencije i dodaje:

- Ako ne budemo imali bilateralne odnose sa Grčkom, brojaće se dani, a ne nedelje do sledećeg bankrota ili blokade! Samo bilateralni odnos za nesmetan ulazak naših državljana u Grčku moze da nas spasi...

- Međutim, svedoci smo da svi pooštravaju mere. Za ulazak Grci pominju vakcinu kao uslov, Turska je uvela PCR test... I ponavljam, Grci mogu da nam pruže uslugu, a pare nemaju da vrate - upozorio je Goran Kaličanin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading