EM LEPI EM FASCINANTNI: Evo koje atraktivne destinacije se nalaze u knjigama rekorda!

Autor: DDL, Republika

Razonoda

24.09.2020

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priroda je nešto što je bilo tu i pre ljudskog roda i čemu se treba vraćati, a ne uništavati ga i zagađivati. Ovo su prirodne atrakcije koje drže rekorde!

RepublikaFoto: pixabay.com
Maldivi (Ilustracija)

Nije loše sa vremena na vreme se podsetiti ne samo njenih lepota, već i značaja, jer bez zelenila i čistog vazduha nema ni života na ovoj našoj planeti.

Čoveku je priroda oduvek bila fascinantna i težio je njenom istraživanju, kako bi otišao dalje, više i dublje do nekih novih otkrića. Mnoge prirodne atrakcije poznate su odavno, ali uvek ima onih koje tek što su otkrivene i koje pokazuju svu lepotu i moć prirode. U nastavku vam donosimo neke od rekordnih atrakcija.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svetu

Ovo je verovatno poznato mnogim ljudima, a zvanično jedno od sedam svetskih prirodnih čuda ima dužinu od 2030 kilometara. On je zapravo sastavljen od tri hiljade individualnih grebena i obuhvata stotine tropskih ostrva. To je jedino živo biće koje se vidi iz svemira, a duže je od Kineskog zida.

Bajkalsko jezero je najveće i najdublje na svetu

Možda ste znali da je Bajkal najdublje jezero na svetu, ali ono je najveće slatkovodno po zapremini vode i zapravo obuhvata čak 20 posto svetske slatkovodne zalihe.

Najveća dubina je oko 1615 metara, a procenjuje se da je zapremina vode ista kao kad bi se sabrala sva Velika jezera Severne Amerike. Tu živi oko 1.500 životinjskih vrsta, od kojih je 80 posto endemsko.

Nil je najduža reka na svetu

Najduža reka na svetu izvorište ima ispod Ekvatora, a na kraju svog toka kroz Afriku uliva se u Sredozemno more. Na tom putu od 6695 kilometara teče kroz Tanzaniju, Burundi, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Keniju, Ugandu, Južni Sudan, Etiopiju, Sudan i Egipat.

Anđeoski vodopad je najviši na svetu

U srcu Venecuele nalazi se Anđeoski vodopad visok 979 metara, što ga čini najvišim na svetu. Do njega je vrlo teško doći, a okružuju ga prirodne strukture poznate kao tepui. U poređenju sa drugim poznatim vodopadima, ovaj je ogroman.

Island je najveće vulkansko ostrvo

Sa svojom površinom od 103 hiljade kvadratnih kilometara, Island je najveće vulkansko ostrvo na svetu, koje je formirano usled vulkanskih erupcija. Island je jedna od najmanje zagađenih zemalja na svetu i ona koristi svo svoje izobilje prirodnih resursa, među kojima je geotermalna toplota.

Mrtvo more je na najnižoj nadmorskoj visini

Mrtvo more se zapravo nalazi 430 metara ispod nivoa mora, a svake godine  se spusti za još po jedan metar. Poznato je po svojim ekstremnim nivoima soli, zbog čega u njemu nema živih organizama i zbog čega je ljudima lako plutati u ovom moru.

Najduža plaža nalazi se u Brazilu

Procenjuje se da najduža plaža na svetu, Praja do Kazino u Brazilu, ima oko 245 kilometara od Rio Grandea do granice sa Urugvajem. Plaža je jednako popularna među lokalcima i turistima i nudi razne sportske aktivnosti u i oko vode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading