Srbi spašavaju Crnu Goru: 75.000 naših turista trenutno letuje u ovoj zemlji

Autor: Srbija danas, Republika

Razonoda

10.09.2020

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zemljama koje nisu uvele posebne uslove za ulazak, trenutno boravi oko 25.000 srpskih turista, dok se u Crnoj Gori sada nalazi oko 75.000 turista iz Srbije

RepublikaFoto: Tanjug/C. VITOROVIĆ

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta Aleksandar Seničić je rekao da je Crna Gora omogućila ulazak uz obavezne serološke testove i naveo da mali broj ljudi u Crnu Goru putuje preko turističkih agencija i da je uglavnom reč o individualnim putovanjima.

Sezona se, dodaje Seničić, odvija u skladu sa očekivanjima, nakon što su "glavne" destinacije srpskih turista zatvorile granice zbog epidemije virusa korona.

On je naveo da turisti u Egipat mogu uz obavezan PCR test.

 

Ukoliko se putnik iz Srbije ipak uputi u Egipat bez PCR testa, moći će da se testira na licu mesta, jer su turističke organizacije omogućile testiranje putnika u svojim prostorijama.

Dodao je da u toj zemlji boravi oko 40 odsto turista manje od planiranog za ovu godinu.

Seničić je istakao da se i tokom septembra nastavljaju čarter letovi za Tursku, u kojoj je zabeležen pad broja srpskih turista za oko 45 odsto.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Aleksandar Seničić

- Sve zajedno sezona je loša, promet je pao za skoro 92 odsto u odnosu na prošlu godinu - rekao je Senčić.

Naveo je da je u toku godine preko turističkih agencija putovalo oko 70.000 turista, dok je prošle godine u ovo vreme broj putnika bio oko 900.000.

Seničić je rekao i da je među zaraženim turistima, u ovom momentu mali broj onih koji su se zarazili na nekoj od destinacija, već su uglavnom to oni koji su zaraženi i otputovali iz Srbije.

Reč o malom broju i pojedinačnim slučajevima.

Ističe da je 60.000 do 70 000 turista uplatilo polisu koja podrazumeva i rizike oboljevanja od kovida 19.

Seničić smatra da oni koji putuju na odmor van granica zemlje nisu izloženi ništa više većem riziku u odnosu na one koji odmor provode na nekoj od destinacija u Srbiji.

Seničić je naveo da je na vreme izdejstvovana uredba o zamenskim putovanjima, što je pomoglo da mnoge turističke agencije ne odu u stečaj.

 

Ističe da je važno da do kraja godine sektor turizma dobije pomoć, budući da je do sada veliki broj radnika ostao bez posla.

- Mere koje očekujemo da će biti objavljene do kraja meseca trebalo bi da pomognu da se očuva turistička privreda i sačuvaju radna mesta - dodao je Senicić.

Prema njegovim rečima, do sada dodeljeno 320.000 zamenskih putovanja od kojih je iskorišćeno, odnosno realizovano svega 20.000 njih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nadja

10.09.2020 11:04

Mislim da i dalje nije kasno za letovanje, oticicu makar na nedelju dana, da uzmem neki dobar auto kod menadzera a smestaj cu naci tamo na licu mesta.