PRAVAC NA UVAC, SAD NEMATE IZGOVOR! Svadbe su otkazane, Grčka nam je zatvorila granice – vreme je da upoznate rođenu zemlju

Autor:

Razonoda

25.07.2020

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona je učinila svoje! Granicu su zatvorene, sva je verovatnoća da od aranžmana za more koje ste uplatili još u januaru, nema ništa, ali zamislite kako je tek onima koji su svadbu zakazali, dakle, nije vama najgore!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Uvac - ne možete da vidite u Grčkoj i Turskoj

Da se vratimo na putovanja i letnji odmor koji mora da se iskoristi, ali ne među četiri zida. Ako svake godine uplaćujete letovanje u Grčkoj, Turskoj ili odlazite na neke egzotičnije destinacije, vi verovatno niste ni svesni šta ste sve propusti u rođenoj zemlji - Srbiji. 

Da vam se to i ovde godine ne bi desilo, predlažemo da ozbiljno razmislite koja lokacije u Srbiji niste posetili, a ima ih i u to smo sigurni.

Samo godinu dana sam član planinarskog udruženja i mogu vam reći da sam prepešačila dobar deo Srbije, ali je Uvac definitivno na sve nas planinare ostavio nezaboravan utisak.

Ako niste išli na Uvac, zbog posla, Grčke ili zakazane svadbe, sada je idealno vreme da spakujete nekoliko neophodnih stvari i doživite Srbiju u punom sjaju.

Do Uvca možete kolima, ali ako ste avanturistički nastrojeni onda predlažem da se do Uvca popnete kroz okolna sela, gustu šumu pa sve do planinarskih staza tik uz meandre ovog čuda prirode.

Pećine se ne propuštaju

Pećine su još jedna atrakcija Uvca. Ušački pećinski sistem smatra se jednim od najvećih u Srbiji,a istraženi deo tog sistema iznosi preko šest hiljada metara. Najpoznatija i otvorena za posetioce je Ledena pećina. 

Verovali ili ne više je bilo Bugara nego nas.

Uvac sa svojim krivim meandrima jedna je od najatraktivnijih lokacija u Srbiji za koju vlada veliko interesovanje. Osim što pruža izuzetan pogled, ovaj kraj čuva i brojne životinjske vrste i zbog toga je proglašen za Specijalni rezervat prirode odnosno za prirodno dobro prve kategorije.

 

Uvac se nalazi na jugozapadu Srbije, a svoju popularnost stekao je upravo zahvljujući svojim uklještenim meandrima u dolini gde je reka probila svoj put dok je okružuju strmi planinski obronci. 

Ovi menadri već sad privlače brojne turiste iz Srbije, regiona, ali i sveta. Iako najprepoznatljiviji, meandri nisu jedini adut Uvca.

U tom rezervatu prirode živi preko sto vrsta ptica od kojih je možda najznačajniji beloglavi sup jedan od dva preostala lešinara u Srbiji.

Uspeli smo da vidimo taj veličanstveni raspon krila ove plemenite životinje, iz iskustva drugih, ako budete u prilici obavezno krstarite meandrima, svi kažu da je doživljaj potpuno drugačiji kada iznad vas obleće beloglavi sup.

Uvac svakako treba upoznati i krstarenjem kroz njegove meandre ali i šetnjom do nekog vidikovca sa okolnih planina gde puca pogled na jednu od najlešpih slika naše zemlje – čudesne meandre Uvca.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading