Rampe svuda oko nas: Gde Srbi zapravo trenutno mogu da otputuju?

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

20.07.2020

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više država zatvara svoje granice za građane Srbije zbog pogoršanja sitacije u našoj državu po pitanju pandemije koronavirusa, pa smo istražili smo gde još možemo da putujemo, s obzirom na to da je izbor svakim danom sve manji.

RepublikaFoto: Photo by Kira auf der Heide on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kako portal B92.net saznaje, Republika Tunis označila je Srbiju kao crvenu zonu. U Tunis mogu ući samo državljani Tunisa koji imaju boravak u Srbiji.

Nakon Grčke, u koju po svemu sudeći nećemo moći do kraja jula, i Bugarska i Italija zatvorile su granice za državljane Srbije.

Takođe granice Slovenije, Mađarske, Nemačke i Austrije ostaju zatvorene za građane Srbije, a ambasadori zemalja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengen.

Crna Gora je 1. juna otvorila sve granice sa susednim državama, pa i sa Srbijom. Međutim, na spisku država čiji građani mogu da uđu u zemlju bez karantina ili PCR testova na koronavirus, nema Srbije.

Kako je za naše državljane spuštena rampa mnogih zemalja, mnogi aranžmani se otkazuju, iako se nalazimo u jeku letnje turističke sezone. Broj zemalja u koje još uvek možemo da putujemo rapidno se smanjuje, a trenutno možemo da putujemo u nekoliko zemalja:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turska je svoje granice za strane turiste otvorila,a prvi čarter letovi krenuli su početkom jula, kada je, podsetimo, ambasador Srbije u Turskoj za naš portal izjavio da je preporuka svakako put sa agencijom, čarter letovima.

Redovni letovi za Egipat krenuli su 1. jula 2020. godine, a tamošnje vlasti ujedno su objavile i mere za sve koji dođu u tu afričku zemlju. Kako prenosi RTS, test nije neophodno raditi, a "turističke vize" možda vam budu potrebne pri dolasku na aerodrome u Hurgadi, Masr Alamu i Šarm el Šeiku. Za Kairo se vadi ulazna viza u DKP Egipta u Beogradu.

Državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u BiH. Savet ministara BiH je odlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za državljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati. Otvoreni su i aerodromi u BiH.

Ako biste želeli da letujete u Hrvatskoj, morali biste da provedete dve nedelje u karantinu. U tu zemlju, ukoliko ne želte u dvonedeljni karantin, možete ući samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati.

Granice Albanije su još uvek otvorene, bez ikakvog ograničenja.

RepublikaFoto: Photo by Ashim D’Silva on Unsplash
Foto: Ilustracija

Španija će da zatvori svoje granice za građane Srbije 22. jula u ponoć, a zabrana će trajati bar do 31. jula. Izuzetak su samo oni koji imaju dugotrajnu vizu ili stalni boravak u ovoj zemlji, kao i diplomatska lica i studenti sa vizom.

Državljanima Srbije bez regulisanog boravka u Francuskoj nije dozvoljen ulazak u ovu zemlju. Tranzit preko aerodroma u Francuskoj može da se obavi samo ako se međunarodna zona ne napušta. Francuska će, kao i ostale zemlje EU pratiti epidemiološku situaciju u svakoj zemlji i u skladu sa tim korigovati odluke.

Srpski državljani slobodno mogu u Ukrajinu, potvrđeno je iz ambasade Ukrajine u Republici Srbiji. Vlada Ukrajine ukinula je privremenu zabranu ulaska strancima u Ukrajinu, koja je uvedena zbog širenja koronavirusa.

Kako se do sada pokazalo, dobro razmislite, jer čini se da je najbolje da letnje dane provedete u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading