NAUČNI DOKAZI: Evo zašto novac treba trošiti na putovanja

Autor: radiosarajevo.ba

Razonoda

21.10.2017

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel u Njujorku pokazalo je da se ključ sreće krije u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Novo iskustvo je istinsko blago

Studija koju je predvodio psiholog doktor Tomas Gilovič trajala je dve decenije. 

- Kupujemo stvari kako bismo bili srećni i to nam uspeva, ali samo nakratko. Nove stvari su nam zanimljive samo u početku, ali se brzo navknemo na njih. S druge strane, sreća koju osećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu deo nas i izgrađuju naš identitet - pojasnio je Gilovič. 

Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste majicu za kojom ste dugo patili obukli svega dva puta, a prvo letovanje bez roditelja pamtićete čitav život. Gilovič savetuje da novac koji štedite za novi televizor potrošite na neko putovanje ili novi hobi. 


- Možete da volite materijalne stvari. Možete čak da mislite da su vezane za vaš identitet, ali one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša iskustva su zaista deo vas - zaključio je naučnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading