Korona vam upropastila odmor? Evo rešenja: Sa koktelom na put oko sveta!

Autor: trevelmagazine.rs, republika.rs

Razonoda

13.06.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vam je već uplaćeni odmor u Španiji odložen ili još uvek ne znate šta će biti sa dugo planiranim putovanjem u Južnu Ameriku ove jeseni, znajte da niste usamljeni. Ali svakoga dana stižu vesti i najave otvaranja popularnih letnjih destinacija za turiste, pa za sada izgleda kao da letnja sezona barem delimično može biti spasena. U međuvremenu, pravljenje egzotičnih koktela je zabavan način da upoznate daleke destinacije i opustite se dok čekate svoj zasluženi odmor. Mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih.

RepublikaFoto: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Foto: Ilustracija

Margarita, Meksiko

Turisti koji posećuju plaže Kankuna, Puerto Valjarte ili Los Kabosa, mogu se videti kako udobno zavaljeni na svojim ležaljkama pijuckaju margarite. Ona je zahvaljujući svojoj elegantnoj čaši (varijanta čaše za šampanjac) postala sinonim za opuštanje, i širom sveta je popularna zahvaljujući tome što osim slatkog i kiselog, sadrži i treći – slani ukus, koji joj daje dodatnu punoću. Margarita se pravi od tekile, triple sec-a i svežeg soka limete. Ivice čaše se obavezno umoče prvo u sok limete, a zatim u so. Služi se sa ili bez leda.

Foto: Photo by Tai's Captures on Unsplash
Foto: Ilustracija

Pinjakolada, Portoriko

Nijedan drugi koktel nema tako tropski i osvežavajući ukus kao pinjakolada, koja je nastala u Portoriku i zvanično je piće ostrva od 1978. godine. Dva mesta tvrde da su zaslužna za ovaj jedinstveni recept – The Caribe Hilton Hotel i restoran Barrachina u San Huanu. U svakom slučaju, nema lakšeg načina da se osetite kao na karipskoj plaži, od puštanja veselih ostrvskih ritmova i gustiranja ovog koktela, čija revolucionalna kombinacija ukusa kokosa i ananasa brzo stvara zavisnost. Pinjakolada se pravi od belog ruma, svežeg soka od ananasa i kokosovog krema. Za ukras se obično koristi maraskino trešnja ili komad ananasa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bahama Mama, Bahami

Bahama Mama je neka vrsta egzotičnog voćnog punča, za odrasle. Odlikuju ga osvežavajuće voćne arome koje se savršeno uklapaju sa ukusom ruma. Postoji više varijacija na temu, ali obavezni sastojci su sok od pomorandže i ananasa, grenadin (sirup od nara), beli i crni rum i za posebnu aromu, liker od kafe. U nekim varijantama dodaju se kokos ili liker od banane, a uz svaki gutljaj, čućete zvuk talasa koji nežno zapljuskuju peščanu karipsku plažu.

Foto: Photo by Adam Gonzales on Unsplash
Bahami

Mohito, Kuba

Uz cigare, automobile oldtajmere i zanosne ritmove salse, Kuba je poznata i po osvežavajućem koktelu mohito. Smatra se da je preteča koktela bila poznata starosedeocima još u 16. veku, i koristila se za lečenje raznih stanja i bolesti. Savremeni koktel je postao popularan na plantažama šećerne trske, kada su ga afrički robovi pravili od soka šećerne trske, ruma i mente. Moderna verzija pravi se od šećera, mente i soka limete, koji se zajedno mešaju. Zatim se dodaju rum, soda i puno leda. Postoje i brojne varijacije na temu, a poslednjih godina je posebno popularan letnji mohito sa dodatkom soka od maline.

Foto: Photo by Jennifer Schmidt on Unsplash
Foto: Ilustracija

Mai Tai, Havaji

Zanimljivo, ali mai tai nije zapravo nastao na Havajima, već, mnogi veruju, u Kaliforniji. Tamošnji lokalac, vlasnik tematskog polinežanskog restorana, osmislio je piće kojim je želeo da imresionira prijetelje sa Tahitija koji su mu dolazili u posetu. Nakon što su ga probali, prijatelji su mu na tahićanskom rekli “Maita’i roa a’e“, što grubo prevedeno znači odlično, najbolje. Ime mai tai je ostalo, a koktel je u međuvremenu postao posebno popularan na Havajima, gde se nalazi na meniju gotovo svih restorana i barova. Standardni mai tai sastoji se od belog i crnog ruma, likera Curaçao, sirupa orgeat (od badema i ružine ili pomorandžine vodice) i soka limete.

RepublikaFoto: Photo by Cosmin Serban on Unsplash
Havaji

Sangrija, Španija

Sangrija je jedno od najpopularnijih pića u Španiji i širom zemlje postoje brojne varijante osnovnog recepta za pravljenje ovog osvežavajućeg pića sa voćnom aromom, koji se u pisanim dokumetima pominje od 18. veka. Za pravljenje sangrije tradicionalno se koristi crno vino rioja u koje se dodaje voće – breskve, crveno bobičasto voće, jabuke, kruške, a u poslednje vreme i ananas i limeta. Zatim se dodaju šećer i sok pomorandže, a za jači alkoholni ukus, mogu se dodati i brendi ili likeri.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pisco Sour, Peru

Peru je poznat po izgubljenom gradu Inka, Maču Pikčuu, i dugim plažama Lime duž Panameričkog auto-puta. Ipak, posetioci u ovoj zemlji moraju da isprobaju još jednu njegovu atrakciju – čuveni pisco sour. Ovaj koktel se pravi od vrste peruanskog brendija (pisco), kome kiseli ukus daje svež sok limete. Dodaju se i šećerni sirup, umućeno belance i gorki biljni liker Angostura bitters. Ovaj koktel svojim smatra i Čile, samo se u ovoj zemlji on pravi bez belanceta i gorkog likera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Aperol Spritz, Italija

Aperol Spritz ili Spritz Veneziano je koktel nastao u Padovi. Izuzetno je popularan aperitiv, posebno u severnoj Italiji. Brabieri braća su 1919. godine počela proizvodnju gorkog likera pod nazivom Aperol, po recepturi koja se do danas nije izmenila. Tokom pedesetih godina prošlog veka veliku popularnost stiče koktel koji se pravio mešanjem aperola sa špricerom od proseka i kisele vode. Prepoznatljiv je po narandžastoj boji i služi se sa ledom, a često se za ukras koristi kriška pomorandže. Posebno je popularan leti.

Foto: Photo by Pinar Kucuk on Unsplash
Foto: Ilustracija

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading