Evo gde i kako sve možemo da putujemo: Da li će se neke države predomisliti?

Autor: b92.net

Razonoda

11.06.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge države popuštaju mere kojima se građani drugih zemalja ograničavaju pri ulasku u zemlju ili izlasku iz zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo gde građani Srbije mogu za sada da putuju, i pod kojim uslovima.

Bugarska

Bugarska još od 1. juna prima turiste iz 29 zemalja, među kojima je i Srbija.

U Bugarskoj je ukinut 14-dnevni karantin za sva lica koja u zemlju dolaze iz Republike Srbije.

Izuzetak čine samo lica koja na teritoriju Bugarske dolaze iz evropskih zemalja u kojima je stopa obolevanja od kovida 19 još visoka.

Spisak zemalja će se ažurirati u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i odluka Vlade Republike Bugarske, piše bnr.

Grčka

Grčka je najavila otvaranje granica za turiste iz 29 država, među kojima je i Srbija, 15. juna, uz nasumično testiranje.

Međutim, u toj zemlji je u poslednjih nekoliko dana zabeležen porast broja zaraženih koronavirusom, pa grčke vlasti planiraju da povećaju broj testiranja.

Još uvek se ne zna da li će ovo uticati na eventualno pomeranje datuma za otvaranje granica.

Slovenija

Slovenački državljani i stranci sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Sloveniji neće morati da idu u karantin. Takođe, izuzeti od 14-dnevnog karantina su i svi oni koji prisustvuju sahrani rođaka u Sloveniji, kao i oni koji dolaze na medicinski pregled, piše Total Slovenia news.

Oni koji prolaze kroz Sloveniju, kao i oni koji pohađaju vrtić ili školu tamo, kao i oni koji rade naučno-istraživački rad, neće biti pod karantinom ako predoče dokument koji pokazuje da su u poslednja tri dana bili negativno testirani na virus.

U Sloveniji je pre nekoliko dana proširen spisak zemalja čiji građani mogu da uđu u ovu zemlju, ali među njima još uvek nema Srbije, a spisak će se menjati u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Na spisku su i ljudi koji prevoze robu iz ili u Sloveniju iz trećih zemalja (zemlje van EU), kao i oni koji rade u međunarodnom prevozu. Tako je i sa diplomatskim licima i pripadnicima civilne zaštite.

Hrvatska

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hrvatska zvanično nije otvorila granice za građane Srbije.

Međutim, postoji "kvaka" po kojoj u Hrvatsku mogu da uđu svi putnici koji su "od ekonomskog interesa", a tu svakako spadaju i turisti.

Navodno, dovoljno je samo da se na granici pokaže rezervacija smeštaja, a postoji i formular koji možete da popunite.

Crna Gora

Crna Gora je 1. juna otvorila sve granice sa susednim državama, pa i sa Srbijom. Međutim, na spisku država čiji građani mogu da uđu u zemlju bez karantina ili PCR testova na koronavirus, nema Srbije.

U ovoj zemlji ostaje na snazi mera da u karantin ne idu samo građani država gde je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika, prenosi Tanjug.

Kako prenosi RTCG, u ponoć su otvoreni do sada zatvoreni granični prelazi sa Srbijom: Ranče - Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja - Prijepolje, Vuče - Godovo na putnom pravcu Rožaje - Tutin i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja - Priboj.

Pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore Vesna Miranović izjavila je da će struka odlučiti da li će dozvoliti da srpski držvaljani ulaze u Crnu Goru i to na osnovu odgovora koje će dobiti od srpskih kolega, prenosi portal 021.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u BiH.

Savet ministara BiH jeodlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za državljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Savet ministara BiH je ovu odluku doneo zbog poboljšanja epidemiološke situacije u regionu. Otvoreni su i aerodromi u BiH. Aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru su otvoreni za međudržavni saobraćaj uz poštovanje određenog režima.

Mađarska

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Prvobitno, Mađarska je predvidela ulazak u zemlju samo pojedincima koji putuju iz poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima.

Međutim, još od 25. maja je ulazak svim građanima Srbije dozvoljen, a ne zahteva se karantin. U Mađarsku može da se uđe na svih devet graničnih prelaza.

Granična kontrola ukinuta na svim mađarskim šengenskim granicama na snazi je od ponedeljka, ali opšta pravila putovanja koja se primenjuju za građane koji nisu mađarski državljani ostaju na snazi, izjavio je portparol operativnog odbora koji koordinira odgovor Mađarske na epidemiju koronavirusa, Robert Kis.

On je istakao na onlajn konferenciji za novinare da se specijalni uslovi primenjuju za državljane Srbije, Bugarske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Nemačke za međunarodni humanitarni tranzit i međunarodni teretni prevoz do Mađarske, preneo je MTI.

Policija će nastaviti da vrši provere unutar mađarskog administrativnog područja u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, dodao je Kis,a prenosi Tanjug.

Austrija

Austrija od utorka otvara svoje granice za ukupno 31 zemlju, među kojima nisu Švedska, Velika Britanija, Španija i Portugal, ali ni države Zapadnog Balkana, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Upitan za zemlje Zapadnog Balkana, Šalenberg je kazao da je svestan da u Austriji živi veliki broj građana sa porodičnim vezama u tom regionu, ali da te zemlje nisu među onima za koje od 15. juna važi otvaranje granice.

- Trenutno u EU postoje mere ograničenja putovanja za te zemlje. U toku je diskusija u EU o delovanju prema trećim zemljama i u petak će Brisel predočiti osnovne parametre na osnovu kojih ćemo dalje delovati - objasnio je on, prenosi Tanjug.

Ulazak je dozvoljen samo strancima sa boravišnom vizom ili prebivalištem u Austriji, a ulazak sa radnom vizom nije dozvoljen, iako postoji mogućnost da se naprave izuzeci za sezonske radnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading