Turistička sezona pod znakom pitanja: Uprkos otvorenim granicama Jadran zjapi prazan

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

29.05.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Granice su otvorene za 10 zemalja, a Jadran "zjapi" prazan, piše zagrebački portal "Index" i dodaje da u Hrvatskoj trenutno boravi oko 20.000 turista, od toga 17.000 na moru, a oko 3.000 u kontinentalnom delu zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Rovinj

Rovinj, inače jedno od najpopularnijih hrvatskih letnjih odredišta, "zjapi" prazan, navodi ovaj medij.

Šta će biti sa turističkom sezonom u Hrvatskoj, pitanje je koje se sve češće postavlja nakon što su otvorene granice, ali iako je bilo navale prvenstveno kada je reč o Slovencima, hrvatske su morske destinacije, kažu, i dalje gotovo prazne.

- Kao da smo u februaru, samo što je toplije. Neobično je, ali mislim da će ipak za koji mesec biti drugačija slika - kazao je za Dnevnik Nove tv turista Roman iz Slovenije.

"Index" prenosi da broj turista nije ni blizu prošlogodišnjem, kada je u Rovinju, na primer, bilo oko 10.000 gostiju.

Iz Turističke zajednice ipak kažu da situacija napokon ide nabolje.

- Rezervacije su krenule, buking je dobro krenuo, pogotovo za juli i avgust, imamo svakodnevno jako puno upita naših potencijalnih gostiju iz stranih zemalja - rekla je Odete Sapač iz TZ-a Grada Rovinja.

Zasad domaći turisti spašavaju sezonu.

Za njih su cene tek nešto povoljnije, dok je za strano tržište puna cena.

- Domaći gosti verovatno će stizati, a od stranaca ništa ne očekujemo do avgusta, za sada. Za domaće goste nudimo nekakve popuste, ali za strance idu normalne cene kao i uvek - rekla je za "Novu TV" Jelena Ivković, vlasnica smeštajanih kapaciteta.

Index piše da Hrvatska ima dobru epidemiološku situaciju, a ohrabruju i vesti koje pristižu o interesu za letovanje na Jadranu, poput istraživanja koje je sprovela agencija Arbona, sertifikovani hrvatski partner Google-a za tzv. "AdWords".

To istraživanje, navodi se, daje nadu da bi se barem na vrhuncu sezone hrvatski turistički kapaciteti mogli značajnije popuniti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading