(VIDEO) NEVEROVATNO! Ruski grad koji je sagrađen za 4 nedelje, bez ijednog eksera!

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

21.04.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj neverovatni grad sagrađen je u 16. veku za samo četiri nedelje i bez ijednog eksera. To nije samo prvi ruski grad u srednjem toku Volge, nego i mesto odakle se pravoslavlje proširilo na celo Povoložje

Foto: youtube.com/Sputnjik Srbija
Neverovatan grad!

Kažu da se nijedan grad u Rusiji nije menjao toliko puta koliko grad-ostrvo Svijašk.

Podigao ga je Ivan Grozni kao utvrđenje uoči pohoda na Kazanj, glavni grad Tatarstana. Ubrzo je postao duhovni centar - centar ruske kulture i pravoslavlja. Tu se u sovjetsko doba nalazila i jedna od kolonija Gulaga, a kasnije i psihijatrijska bolnica. Preko noći se Svijašk pretvorio u ostrvo i našao odsečen od sveta.

Crkva Svete Trojice je jedina drvena građevina preostala iz tog doba. Izgrađena je za samo jedan dan. U blizini su se nalazile još dve crkve u kojima se mladi car Ivan Četvrti molio uoči pohoda na Kazanj, koji je posle više neuspešnih pohoda konačno i osvojio oktobra 1522. godine.

Još 1555. godine, zajedno sa stvaranjem Kazanjske eparhije, ovde je osnovan prvi manastir - Uspenjski. Njegov prvi nastojatelj bio je arhimandrit German, kasnije kanonizovan, koji se danas smatra i velikim kazanjskim čudotvorcem. Njegove mošti su glavna svetinja manastira od 1592. godine, kada su ovde prenete iz Moskve.

Posle Oktobarske revolucije, Svijašk je među prvima osetio političke represije nove boljševičke vlasti. Njegovi manastiri su ugašeni i pretvoreni u zatvore i koncentracione logore, u kojima je umrlo više od pet hiljada ljudi. Na ostrvu danas postoji spomenik podignut u znak sećanja na žrtve političkih represija.

Svijašk je bukvalno preko noći postao ostrvo. Dogodilo se to 1957. godine, kada je veći deo tog kraja potopljen, nakon što je sagrađena hidrocentrala kod Toljatija. Tek 2008. godine izgrađen je nasip koji je spojio Svijašk sa kontinentalnim delom, a koju su lokalni žitelji nazvali "putem života". Sada se na grad-(polu)ostrvo stiže lepim asfaltnim putem.

Nalazi se šezdesetak kilometara zapadno od Kazanja i danas u Svijašku živi oko 250 ljudi.

Uspenjski sabor i manastiri ostrva-grada Svijaška uvršteni su na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, a pravoslavne svetinje godišnje poseti i više od pola miliona ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading