HODOČAŠĆE ZA ZDRAVLJE: Posetite ostrvo Svetog Nektarija

Autor:

Razonoda

13.10.2017

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta manastiru i grobu sveca posebno pomaže bolesnima od raka i drugih neizlečivih bolesti, kao i bezdetnim supružnicima da dobiju potomstvo.

Foto: Promo foto
Hram Svetog Nektarija na Egini

Nama Srbima Eginu i Svetog Nektarija možda je najbolje pisanom rečju, fotografijom i video-zapisima u svešteničkoj misiji približio sveštenik Nenad Andrić iz Valjeva, koji godinama posećuje ovaj deo Egejskog mora. On u knjizi "Iscelitelj Sveti Nektarije" o tom čudesnom ostrvu piše: "Kada se ode na Eginu, stekne se utisak da su pisci bajki koristili ovo ostrvo za svoja bajkovita dela. Naočigled se potvrđuju proročanstva Svetog Nektarija kada je početkom 19. veka govorio svojim monahinjama da će doći vreme kada će žitelji Egine biti veoma bogati, a sam njegov manastir će pohoditi ljudi iz čitavog sveta donoseći velike priloge.

Monahinje, budući da su kao i sam Svetac veoma siromašne, nisu mogle da poveruju u ovo proročanstvo. U naše dane ovo proroštvo se obistinilo baš zahvaljujući Svetom Nektariju, čiji grob i hram s njegovim moštima godišnje poseti više od milion vernika i turista i postaje centar hodočašća u Grčkoj."

Ukus pistaća

Ostrvo Egina je udaljeno od atinske luke Pirej svega sat vremena plovidbe brodom. Veoma je živopisno sa predivnim plažama i meštani, pored turizma i ribolova, žive od uzgoja pistaća. Nedavno je održan veliki festival pistaća na Egini za celu Grčku.

Raskošne palme, borove šume, plantaže pomorandži i limuna posebno krase krajolike eginskog ostrva. Na samom ostrvu ima brdo Ksantos, koje je okruženo sa više od 300 mornarskih crkvi (po povratku sa uspešnih plovidbi, mornari su u zahvalnost bogu vekovima zidali male crkve) i monaških isposnica u kojima su se mnogi svetitelji podvizavali, tako da Egina ima 38 kanonizovanih crkvi od Pravoslavne crkve Svetitelja. U tom delu nalazi se i manastir Svetog Nektarija.

Čudotvorne molitve

Molitve Svetog Nektarija su bile čudotvorne još za zemaljskog života. Sahranjen je u svom manastiru, gde i danas čudotvori, zabeleženo je više od 10.000 čuda. Posebno pomaže bolesnima od raka i drugih neizlečivih bolesti i bezdetnim supružnicima da dobiju potomstvo. Na stotine kandila su svedoci dobijene dece po njegovim molitvama na Egini. Srpski narod ga je veoma zavoleo i zadnjih godina mnogo je Srba isceljenih od Sv. Nektarija i dece dobijeno.

U manastiru Ćelije kod Valjeva 1979. po blagoslovu svetog oca Justina donet je deo njegovih moštiju od manastirske delegacije igumanije Glikerije, mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija. Od tada se kraj njih čitaju molitve svakodnevno i zabeleženo je mnogo isceljenja.

U Valjevu mu je sagrađen hram sa blagoslovom vladike valjevskog g. Milutina uz saradnju sa starcem arhimandritom ocem Nektarijem Vitalisom, koji je duhovno čedo Svetog Nektarija i živi u mestu Kamarizi. Ostalo je da se hram freskopiše, što je za Valjevce velika misija, ali veruju da će se Sveti Nektarije pobrinuti i poslati donatore. Čudotvorne ikone Svetog Nektarija se nalaze u Valjevu, dve koje je starac Vitalis poslao i jedna u selu Dragijevici kod Osečine u Crkvi Svetog Save.

RepublikaFoto: Promo foto
Crkva Setog Nektarija u Valjevu

Kapela na Institutu u Sremskoj Kamenici je posvećena Sv. Nektariju, kao i bolnička u Nišu i pred domom zdravlja u Leskovcu. Onkološka klinika u Beogradu slavi Sv. Nektarija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading