Tri, četiri, ptičica: Zašto se na slikama za pasoš ne sme smejati?

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Razonoda

15.03.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije, a ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jeste li se ikada zapitali zašto na slici za pasoš uvek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je pre nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica Mi smo Francuzi, ne smejemo se. Posledica je to bila odluke koju je donio jedan sudija, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične iskaznice i pasoše ne smete smejati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku setili i Britanaca, kojima su se smejali kad su doneli istu odluku pre više od 10 godina.

Ali čemu takva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušteno osmehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade pa se na taj način stvara matematička mapa.

Tako na primer nošenje sunčanih naočara ili široki osmeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu sa onom u vašom pasošu. Saznavši sve to, čini se da smo ponekad predaleko otišli, ali opet, ako se na ovaj način mogu sprečiti potencijalni napadi, preživećemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading