Tropski raj, nuklearni pakao! Ovo je najotrovnije mesto na planeti zemlji, Černobilj je mala beba za njega

Autor:

Razonoda

11.03.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U centralnom Pacifiku nalazi se 29 ostrva na kojima možete naći visoke palme, pogled na vedro nebo, raspevane ptice... i skoro 85 hiljada kubnih metara radioaktivnog otpada.

Foto ilustracija

Između 1946. i 1958. godine, Sjedinjene Američke Države su testirale 67 nuklearnih bombi u jednom delu Maršalskih ostrva. Zbog snažnih detonacija, na ostrvima su ostale ruševine, ali se znatno veće posledice kriju u konstrukciji koju lokalno stanovništvo naziva "Grobnica".

I to je sasvim prikladno ime – reč je o gigantskoj betonskoj kapi ispod koje se krije nagomilani radioaktivni otpad. Međutim, svet nije bezbrižan jer je otpad okružen betonom. On počinje da puca, a opasnost da će se radioaktivni otpad izliti u Tihi okean je velika.

"Grobnica" je tragično nasleđe nuklearnog testiranja i predstavlja veliku opasnost po ekosistem Tihog okeana“, rekao je Majkl Džerard, direktor Centra za klimatske promene "Sabin" Univerziteta "Kolumbija".

RepublikaFoto: pixabay.com
Raj na zemlji koji je uništen

Lokalno stanovništvo, naučnici i aktivisti žive u strahu da će jača oluja, tajfun ili nešto slično – što se u ovom regionu često javlja kao posledica klimatskih promena – dovesti do potpunog pucanja betonske kape i katastrofe nezapamćenih razmera.

Koralna ostrva Enevetak i Bikini bila su mesta na kojima su izvedene ove probe, a Guardijan piše da su maršalske ruševine danas zbog toga prepune plutonijuma-239.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading