Ovo sigurno niste znali a uvek ste se pitali: Evo šta izaziva turbulencije tokom leta

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Razonoda

24.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i pojam vazdušni džep zavarava, dodaje Nemac. Ne postoje vazdušni džepovi, barem ne u smislu nekih vrsta rupa u vazduhu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svako tokom leta avionom očekuje turbulencije, ali šta je s onim ekstremnim koje se pojave iznenada i zbog kojih avion naglo ponire i kod putnika izaziva strah od neizbežne smrti?

Ovu vrstu turbulencija uzrokuju vazdušni džepovi koji se često pojave iz vedra neba jer su nevidljivi i zato ih je teško otkriti. Ali iako to može izazvati uzbunu, Markus Wahl iz nemačkog udruženja pilota Vereinigung Cockpit tvrdi da je to potpuno bezopasno.

Naglo poniranje može biti neprijatno, ali za avion nije nimalo opasno, ističe Wahl.

Čak i pojam vazdušni džep zavarava, dodaje Nemac. Ne postoje vazdušni džepovi, barem ne u smislu nekih vrsta rupa u vazduhu. Taj efekt zapravo uzrokuju različite vazdušne struje koje se na određenim mestima dodiruju i stvaraju područja nestabilnosti zbog kojih avion zna "propasti".

Avion gubi visinu, što uzrokuje osećaj sličan vožnji na vozu smrti, otkriva Wahl. Iako turbulencija nije opasna za avione, može dovesti do povrede putnika. Zbog toga je najbolje svo vreme biti privezan sigurnosnim pojasom.

Piloti u većini slučajeva pokušaju zaobići turbulencije ili se brzo udaljiti od njih promenom smera ili visine leta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading