(FOTO) Vodopad u samom centru grada: Jedinstvena znamenitost nalazi se u našem komšiluku

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

22.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plivski vodopad, visok 21 m, predstavlja simbol grada Jajca i smatra se jednom od najlepših prirodnih lepota Bosne i Hercegovine.

Ono po čemu je ovaj vodopad jedinstven u svetu jeste činjenica da se nalazi u najužem centru grada, na mestu gde se Pliva uliva u Vrbas, reku prekrasne boje.

Veličanstven vodopad je upisan u Uneskovu tentativnu ili privremenu listu (lista potencijalnih dobara), a proglašen je jednim od 12 najlepših na svetu.

Smešten u raskošno zelenilo, ovaj vodopad Pliva je savršeno mesto za turiste koji žele da posmatraju moćnu snagu prirode. Bez obzira da li stojite ispod njega ili gledate odozgo, prizor Plivskih vodopada oduzima dah!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bosnia #jajce #jajcewaterfall #البوسنة #شلالات #يايستا

A post shared by Feather cage (@feather_cage) on Jul 31, 2019 at 10:14am PDT

Rečno korito reke Plive i vodopad formirani su od poroznog materijala - travertina. Veruje se da je vodopad nastao pre 50.000 godina. Na udaljenosti od pet kilometara od grada nalaze se dva jezera koja se koriste kao značajan hidroenergetski resurs.

Na Plivskim jezerima se turisti mogu baviti različitim sportovima na vodi, kao i ozbiljnim pripremama pre velikih takmičenja, šampionata, olimpijada itd. Veliko Plivsko jezero je, zbog svoje specifične gustine vode, idealno za kajakaštvo. Dodatna atrakcija predstavljaju vodenice, popularno nazvane Mlinčići.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#shotoniphone #photography #lake #plivalake #bosniaandherzegovina #travel

A post shared by - Zahra (@_queen4) on Aug 18, 2019 at 1:53pm PDT

Iako je na ovoj lokaciji moguće praktikovati gotovo bilo koju aktivnost vezanu za vodu, glavna atrakcija je Međunarodno takmičenje u skokovima, koje se održava svake godine. U prvoj nedelji u avgustu, tradicionalno se održava skakanje sa vodopada, a mnogim profesionalnim sportistima je izazov da se takmiče u ovakvom ambijentu. Dakle, za novu adrenalinsku avanturu toplo se preporučuje ovaj događaj.

Ribolov je veoma popularan na reci Plivi i njenim jezerima, jer pružaju idealne uslove za sportski ribolov. U tim vodama živi oko 26 vrsta riba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading