Šta sve niste znali o vozovima u Indiji? Najsporiji, najbrži, najskuplji, koliko kasne...

Autor: Republika

Razonoda

20.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Guwahati-Trivandrum Express" ime je najnepouzdanijeg voza u Indiji. Putnici se moraju dobro pripremiti za put jer voz kasni od 10 do 12 sati!

Foto: youtube.com/Beautiful Places To See
Foto: Ilustracija

O indijskim se vozovima priča da su najprepunjeniji na svetu, a zbog toga i vrlo opasni.

Ipak, železnički saobraćaj u ovoj južnoazijskoj državi obiluje i nekim neverovatnim karakteristikama.


"Indian Railways" najveća je železnica u Aziji i osmi najveći poslodavac u svetu jer zapošljava više od 1,4 miliona ljudi.

Indijskom železnicom svakog dana se preveze više od 23 miliona ljudi. To je nešto manje od cele populacije Australije.

Najbrži voz u Indiji je "Gatimaan Express", koji se kreće u proseku 160 kilometara na čas. Najsporiji voz je "Metupalayam Ooty Nilgiri Passenger", koji se kreće brzinom od tek 10 kilometara na čas.

Najviša indijska železnička stanica nalazi se u "Ghumu" na 2.257 metara nadmorske visine.

"Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express", nedeljni je voz koji prolazi kroz sedam indijskih država. Putovanje iz "Dibrugarha" u "Kanyakumari" dugo je 4.262 kilometra, a traje 96 sati i 30 minuta. Nosi titulu najduže železničke rute u Indiji.

"Maharaja Express" najluksuzniji je voz u Indiji. Cijena za četverodnevno putovanje njime stoji između 20.000 i 85.000 kuna, ovisno o vrsti kabine koju odaberete.

Indijci grade železnički most iznad reke "Chenab", koji će povezati "Bakkal" i "Kauri" u saveznoj državi "Jammu i Kashmir". Kada bude završen, izdizaće se na visinu od 359 metara i biti najviši železnički most u svetu.

Voz "Fairy Queen" povezuje "New Delhi" i "Rajasthan", a Ginisova knjiga rekorda proglasila ga je najstarijom parnom lokomotivom koja je još uvek u upotrebi.

"Guwahati-Trivandrum Express" najnepouzdaniji je vozu Indiji. U proseku kasni 10 do 12 sati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading