9 kilometara čistog straha! Ovo je, uprkos tome, najlepša deonica puta na svetu

Autor: Republika

Razonoda

05.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na manje od sat vremena vožnje od Kejptauna vijuga "Čepmens Pik Drajv", cesta koja uliva strahopoštovanje strmim liticama i pogledom na moćni okean...

RepublikaFoto: pixabay.com
Čepmens Pik Drajv

"Čepmens Pik Drajv" najpopularnija je cesta u Africi zbog nezaboravnog pogleda na okean i kamenih gromada koje ulivaju strahopoštovanje. Na manje od sat vremena vožnje od Kejptauna dočekaće vas sa svojih 114 krivina raspoređenih na 9 kilometara između Noordhoeka i Hout Bayja.

Pogled koji bukvalno puca s ceste možda bi i priznao poraz uporedivši ga s onim koji puca s Jadranske magistrale, ali posebnost vožnji južnoafričkom obalom daju upravo stene koje nisu bezazlene.

Nesreće nisu česte, ali otkako su je zatvorenici (koji su je gradili) uz malu pomoć dinamita probili i dovršili 1922. godine, zabeleženo je nekoliko žrtava odrona.

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako je cesta nazvana prema moreplovcu Džonu Čepmenu, "rođenje" duguje Frederiku de Valu, administratoru provincije "Cape" koji se upustio u zastrašujući poduhvat izgradnje ceste na negostoljubivom području.

Vrtoglavo strme litice i težak teren Vala nisu zaustavili; za sedam godina cesta je ugledala svetlo dana.

Problemi su počeli 1977. kad se deo ceste urušio, pa je zbog toga neko vreme bila zatvorena. Nakon rekonstrukcije saobraćaj je ponovno pušten, no poteškoće su se ponovile 2000., kada se "Čepmens Pik Drajv" zatvorio na tri godine. Nakon što su stručnjaci osmislili projekt kojim će slavna cesta osim lepote dobiti i na sigurnosti te ga sproveli u praksu, ova deonica postala je turistička atrakcija.

Kompjuterske analize područja, postavljanje zaštitnih mreža i delimično zatvorenih tunela, kao i "uvoz" najboljih švajcarskih radnika osigurali su osećaj sigurnosti putovanjem cestom koja neumorno dobija epitet najlepše na svetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading