SRPSKI TELEGRAF NA OKTOBARFESTU: Grad u kome je i asfalt pijan!

Autor:

Razonoda

28.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na površini od oko 35 hektara bićete jedan od šest miliona posetilaca koji će beskrajno uživati u pivu, veseloj atmosferi, kobasicama. Muškarce će naročito raspametiti čuvena nošnja dirndl, koja otkriva dekoltee devojaka u Minhenu

 

RepublikaFoto: Katarina Martić
Vešte konobarice rade bez greške

Pod broj jedan! U Minhenu nikako ne govorite srpski. Glasno. Ne komentarišite druge ljude, ne pričajte o politici, fudbalu. Na srpskom. Šanse da vam neko priđe i kaže "Šta to, bolan, pričaš?!" i da uđete u bespotrebnu raspravu velike su koliko i da ugazite u povraćku pijanih posetilaca Oktobarfesta!

Doktorka Nada Macura bi se šokirala dolaskom na ovaj festival jer bi videla da njene savete niko ne poštuje. Prvo, slojevitog oblačenja nema! Iako je svega 14-15 stepeni, grad je preplavljen turistima i domaćim gostima u tradicionalnoj narodnoj nošnji - čuvene dirndl (haljine) i lederhozen (kožne pantalone).

Inače, dirndl nije jeftin. Od 80 evra, pa naviše (kvalitetniji), ali kada ste izabrali suknju, na redu je ono što ide ispod. Prodavnice donjeg veša tokom Oktobarfesta nude specijalne grudnjake za dirndl kako bi vam obezbedile dekolte po kom je dirndl slavan. Tako upakovane, devojke, žene, i gospođe u zrelim godinama, reka njih, sliju se na 35 hektara prostora, koliko ove godine zauzima čuveni festival piva. Tako naježene od hladnoće, ali ponosne na dekoltee, sa kriglama piva šetaju gradom i kao da se takmiče koju će više slikati oni koji su ušuškani u toplotu svojih jakni i koji nisu raspoloženi za ovaj vid egzibicionizma.

RepublikaFoto: Katarina Martić
Pivo se pije na tone

ŽENE SNAGATORI

- Minhen je grad u kome ćete za vreme Oktobarfesta potrošiti od 100 evra, pa naviše za jedan dan. Organizatori najvećeg festivala piva, koji traje tri nedelje - do 3. oktobra, očekuju oko šest miliona ljudi. Bezbednost je ove godine pojačana i u prostor festivala zabranjeno je unositi rance i veće torbe - ispričao je Stefan Crnjaković, vodič Jungle Tribe-a koji turiste iz Srbije vodi na Oktobarfest, i dodao da Srbi sve masovnije odlaze u Minhen za vreme festivala.

Ulaze na Oktobarfest prati više od 650 radnika obezbeđenja, što je za 200 više od prošle godine, postavljene su i kamere, a upozorenja putem razglasa mogu se čuti na tri jezika: nemačkom, engleskom i bavarskom.

No, da se vratimo na Macuru. Za zdrav život doktorka preporučuje laganu hranu u malim količinama. Ma važi. Meso, meso, meso i još mnogo mesa. Čuvene bele kobasice (ogromneee veličine) i još veći đevreci/perece prodaju se na svakom ćošku i računajte da ćete ih jesti u ogromnim količinama. Naravno, zalivaćete ih pivom.

RepublikaFoto: Katarina Martić
Žene sa ponosom nose čuvene dirndl (haljine) koji ističe dekolte

Ulazim u "Paulaner", najveću kuću piva, i čula mi doživljavaju šok! Više od 2.000 preveselih pivopija nalazi se u ovom prostoru. Mnogo više krigli, nemačka muzika. (Muzikanti bez pevačice?! Samo jedna od reakcija Srba koji su ušli u ovaj ogromni prostor.) I mnogo konobarica u nošnjama. Od svega me je najviše fascninirala snaga ovih žena. U stanju su da ponesu osam litarskih krigli i poslužavnik pun svinjskih nogica i salate. I na sve to, izvode akrobacije kako bi izbegle pijane goste koji se zanjišu i krenu da padaju ka njima. Nijedan razbijeni tanjir ili kriglu za neka dva sata boravka tamo ne videh. Muzika je za moj ukus, jeziva, ali Nemci uz nju đipaju sve u šesnaest (E, da dođete u Beograd, pa da vidite šta je muzika, mislim se dok ih gledam tako raspomamljene dok lupaju kriglu o kriglu i hvataju drugara do sebe za glavu). A onda nastupa spektakl, tako pod gasom izađu napolje da predahnu i naprave mesta za još nekoliko tura ića i pića. I to na jedan originalan način. Provozaju se na džinovskom rolerkosteru, ringišpilu ili sličnoj spravi za vožnju u luna-parku koji se nalazi u sklopu festivala.

EKSPRESNI DETOKS

KSKSL Racer, koji vas podiže do visine od 55 metara, i toranj "Žil Vern" sa brzinom od 65 km/h kao i Chairoplane let u visini od 70 metara idealni su za sve one koji žele da isprazne trenutni sadržaj iz stomaka, vrate se za sto i nastave tamo gde su stali.

- Katarina, to ti je ekspresni detoks. Batali zeleni čaj - savetuje me brat dok ja čudom ne mogu da se načudim činjenici da ljudi posle toliko hrane i pića i pomisle da se popnu na neku od ovih luna-park sprava.

Odjednom... Krenulo je komešanje. Pomislila sam da je stampedo. Samo sam čula da je neko rekao "Fudbaleri Bajerna su ovde!" i masa se zaputila ka "Paulanerovom" šatoru. Oni su im sponzori, pa igrači tradicionalno posete njihov štand, što dodatno raspameti zaljubljenike u fudbal. Posle nekoliko sati provedenih na ovom vašaru, došlo je vreme da poslušamo Stefana iz "Džangl trajba" i da još malo obiđemo Minhen. Karslplac, šoping, katedrala Frauenkirhe, stara i nova većnica, najstarija crkva u gradu - Peterkirhe, Ostrvo muzeja, pivnica "Hofbrojhaus", najveći evropski park - Engleska bašta, Alijanc arena, Olimpijsko selo... Sve to je čekalo na nas... A piva, piva mi je dosta do novogodišnjih praznika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading