EVO ZAŠTO TREBA POSETITI BEČ: U prestonici Austrije ne propustite...

Autor: Marina Mitrović

Razonoda

24.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedište nekad moćne Habzburške monarhije, prestoni grad Austrije, nezaobilazna je destinacija za turiste iz celog sveta.

RepublikaFoto: pixabay.com
U Beču ćete zaista imati šta da vidite

Beč, glavni grad i ponos Austrije, poznat i kao prestonica muzike jer su u njemu stvarali Mocart, Betoven i drugi svetski kompozitori, i danas neguje kulturu klasične muzike, opere, koncerata... Ovaj grad na Dunavu vrlo je bogat kulturno-istorijskim spomenicima koje turisti, i pored najveće želje, ne mogu sve da obiđu.

Ipak, prava je šteta ne posetiti Beč, pa makar i za vikend. Bilo koji razlog da izaberete za put nećete se pokajati. U ovom gradu možete naći sve, od neverovatne arhitekture do tržnih centara pristupačnih za svačiji džep, kafića, restorana, barova.

 

Tu su i čuvene mocart kugle, saher torte, zaštitni znakovi Beča, kojim uvek možete obradovati svoje najbliže. Beč važi za grad u kom je najbolje rešen gradski saobraćaj. Ovde je skoro nemoguće čuti automobilske sirene, nema nervoze na putevima, a na pešačkim prelazima vozači su veoma pažljivi i pešacima uvek daju prednost. Metro odlično funkcioniše, čeka se do dva-tri minuta i svi delovi grada su jako dobro povezani. Cena prevoza nije mala, za kartu koja važi 48 sati potrebno je izdvojiti više od 13 evra.

Avantura na biciklu

Jedno od važnih prevoznih sredstava u Beču je bicikl. Da biste se provozali gradom, treba da imate dva evra, koja ćete ubaciti na za to predviđeno mesto i uzeti ih nazad kad bicikl vratite.

Ring, glavna bečka avenija, pravi je okvir istorijskog centra Beča i jedna od najlepših ulica sveta koja je otvorena davne 1865. godine po nalogu austrougarskog cara Franje Josipa. Gradnja je trajala osam godina. Ring, 5,2 km dugačka turistička atrakcija, jedinstvena je po izgledu, s pečatom arhitektonskog stila. Dominira zgrada Bečke državne opere, jedne od najpoznatijih na svetu, za čiju lepotu su zaslužni arhitekte August Sikarda i Eduard van der Nil. Objekat je građen u neorenesansnom stilu, a na njegovom otvaranju izvedena je čuvena Mocartova opera "Don Đovani".

 

Stephansdom - Katedrala Svetog Stefana

Katedrala posvećena Svetom arhiđakonu Stefanu građena je u romaničkom i gotičkom stilu. Ona je primer jedne od najlepših katoličkih katedrala i postoji još od 12. veka. Zvono Svete Marije je teško 20 tona i drugo je po težini u Evropi. Ludvig van Betoven otkrio je stepen svoje gluvoće kad je uočio jato ptica koje izleću iz kule zvona, a nije mogao da registruje njihov zvuk. Visoki toranj od 136 metara nalazi se na južnom delu i potiče iz 15. veka. Moguće je popeti se i uživati u prekrasnom pogledu, ali pre toga morate da savladate 343 stepenika.

Hofburg

Ova impresivna palata danas služi kao zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije, kao Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti, ali i za kongrese, ceremonije i priredbe. Sa kraćim prekidom od 1438. pa do 1806, Hofburg je bio rezidencija Habzburg dinastije, a kasnije i zimska rezidencija austougarskih careva.

Prater i Wiener Risenrad - veliki točak

Velika atrakcija koja zaokružuje doživljaj o glavnom gradu Austrije. Točak ima 14 kabina. Vožnja traje 20 minuta i sa visine od skoro 65 metara imate prelep pogled na veći deo Beča. Točak je deo parka Prater, koji je nekad bio carsko lovište, a danas poznato rekreativno područje i luna-park.

Schloss Belvedere - dvorac Belvedere

Još jedno umetničko delo, impozantna građevina koja sadrži nekoliko baroknih palata i vrtova, svojevremeno građenih za princa Eugena Savojskog. Sastoji se od Gornjeg i Donjeg Belvedera.

Šenbrun

Šenbrun, bivša letnja rezidencija Habzburgovaca izgrađena u 17. veku, predstavlja najveću turističku atrakciju Beča. Sadrži preko 1.400 prostorija, a oko dvora se nalazi jedan od najlepših parkova Evrope, botanička bašta, muzej kočija. U sklopu Šenbruna nalazi se i najstariji zoološki vrt Evrope, završen 1752. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading