GDE ĆETE SE NAJESTI I BEZ MESA: Ove zemlje su raj za vegetarijance

Autor:

Razonoda

22.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Restorani širom sveta nude brojne specijalitete sa začinima, povrćem, voćem i morskim plodovima. Dakle, ako niste mesožder, ne bi trebalo da se brinete za obroke tokom putovanja na ove destinacije

RepublikaFoto: pixabay.com
U pojedinim delovima Indije mesoždere gledaju kao čudake

Hrana u mnogim zemljama prilagođena je ukusima i tradicionalnoj kuhinji turista iz različitih zemalja. Tako ćete i u Srbiji naći grčki giros, burito iz Meksika, kao i mnoge kineske restorane, sve kako bi se prilagodili svetskim metropolama. Pošto vegetarijanci ne konzumiraju mesne proizvode, restorani širom sveta nude brojne specijalitete spremljene na svojstven način te zemlje. Ukoliko ste jedan od turista koji ne želi da vidi meso u svom tanjiru, Srpski telegraf otkriva destinacije gde je hrana pripremljena od morskih plodova, povrća i voća. Dakle, ako niste mesožder, tokom putovanja na ova mesta sigurno nećete biti gladni.

1. Engleska

Pre nekoliko godina, PETA je proglasila London za grad koji najviše poštuje vegetarijance na svetu. Od pijaca, uličnih prodavaca hrane do luksuznih restorana vegetarijanci i oni koji putuju za vreme posta uživaće u najrazličitijim ukusima bez mesa. Takođe, i grad Brajton je bio decenijama na listi gradova koje vegetarijanci posećuju.

 

 

 

2. Indija

Indija je zemlja sa najviše ljudi koji ne jesu meso. Najpre južni deo Indije, gde se mesožderi posmatraju kao čudaci. Obavezni dodaci uz svako jelo u indijskoj kuhinji su pirinač, povrće i sos od karija. Najpoznatiji desert koji vegetarijanci jedu u Indiji su palačinke od pirinčanog brašna punjene voćem, začinima i raznim ukusnim prelivima.

 

 

 

3. Nemačka

Među svetskim metropolama, vegetarijanska gastro-prestonica je definitivno Berlin. U suštini, ova zemlja je utočište vegetarijanaca, tako da ne bi trebalo da budete mesožder da biste dobro jeli u Nemačkoj. Iako je prva asocijacija na Nemačku njihovo nacionalno jelo - kobasica, mnogi novi restorani širom zemlje nude raznovrsne obroke za vegetarijance i tako privlače turiste, zbog čega je Berlin u vrhu najboljih gradova na svetu za vegetarijanska jela. Na meniju u svakom restoranu i kafiću postoji poseban odeljak sa svim vegetarijanskim poslasticama. 

 

 

 

4. Italija

Iako se samo osam odsto Italijana deklarišu kao vegetarijanci, gotovo da ne postoji meni bez hrane u kojoj nema mesa. Naravno, testenina je neverovatno ukusna i najdominantnija širom ove zemlje, ali tu je i rižoto sa povrćem i mnogo vegetarijanskih poslastica. Opšte pravilo u Italiji je da ćete naći manje mesoždera na jugu i više hrane bez mesa jer je jug znatno siromašniji, pa u kuhinjama pretežno spremaju jela sa povrćem - jeftinije je i zdravije.

 

 

 

5. Turska

Bivši centar Otomanskog carstva i pre toga Vizantije milenijumima je razvijao sofisticiran ukus dvorske kuhinje. Kako je Turska zemlja sa najbogatijim biodiverzitetom, na tanjiru ćete dobiti najrazličitije bilje, začine, jela aromatizovana mlevenim orasima, začinjene čorbe i povrće pečeno na roštilju. Turski kuvari spremaju plavi patlidžan na mnogo načina: punjeni, dimljeni, pečen ili sa roštilja. Dakle, dosadna jela od povrća u ovoj zemlji ne postoje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading