Do ovog grada ima "sto somuna", ali predstavlja omiljenu destinaciju za jesenja putovanja

Autor: B92, Republika

Razonoda

18.10.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Solun se smatra jednom od najboljih jesenjih destinacija u Grčkoj, vremenski uslovi su u oktobru i novembru idealni za obilaženje znamenitosti grada.

RepublikaFoto: youtube.com/Rocher Bros
Solun

U toku jeseni je mnogo lakše popeti se na vrh Bele kule koja je je služila kao turski zatvor i mesto masovnih egzekucija, zbog čega su je nakon oslobođenja "oprali belom bojom". Ovo je jedan od najlepših vidikovaca grada.

Aristotelov trg je glavni gradski trg i najbolji je za sve one koji žele da odu u grčki teatar, upoznaju meštane ili probaju grčku metaksu. Ovo je mesto na kojem se turisti opuštaju, u kafićima ili u prelepom parku. A odavde možete prošetati obalom. Iako nije sezona kupanja, miris i zvuk mora će sigurno prijati.

Od Trga treba prošetati do nekadašnje Rimske tržnice u centu grada, odakle Kasandrin bulevar vodi ka Gornjem gradu Ano Poli i tvrđavi Eptapirgio (Sedam kula). Iako je zanimljiva istorija ovih kula, posetioci od svega zapamte samo neverovatan prizor grada iza kojeg se prostire more.

U Solunu postoji mnogo muzeja vrednih obilazaka, a neki od važnijih su Arheološki muzej i Vizantijski muzej.

Foto: youtube.com/Rocher Bros

Po celom gradu se mogu videti istorijski spomenici, a neki od njih su Galerijev slavoluk, koji se nalazi ispred Rotonde koju je gradio, a smatra se jednom od najimpresivnijih i najstarijih građevinina.

Nekada je u Solunu postojala prava boemska četvrt sa tradicionalnim tavernama i mestima sa prigušenim svetlima gde su se "neshvaćeni sastajali". Danas je ta Boemska četvrt pretvorena u urbano mesto, u kome ljudi obilaze kafiće i klubove, ali i građevine u kojima se krije mnogo priča.

Solun je naziv koji se koristi na Balkanu zbog uticaja turskog jezika, a grčki naziv je Tesaloniki i veruje se da je grad dobio ime po sestri Aleksandra Velikog, a spomenik velikog vojskovođe se može videti na šetalištu Nea Paralija.

Srbi dele kulturu i istoriju sa ovim gradom, pa je prava retkost čuti da neko iz Srbije nije posetio Solun barem jednom u životu. Povezanost se krije u sakralnim zaostavštinama kralja Milutina, ali i narodnim pesmama, srpskim knjižarama i školama.

Foto: youtube.com/Rocher Bros

Ipak, neraskidiva veza naše zemlje i ovog grčkog grada se može videti ukoliko posetite Zejtinlik. Ovo groblje se smatra svetim srpskim mestom, na kome je “sahranjen barem po jedan za svako srpsko prezime“.

Za vernike, ali i one koji o istoriji naroda uče iz religijskog aspekta ili su samo radoznali, tu je Crkva Svetog Dimitrija, poznata po svojim katakombama. A za srpske turiste nezaobilazna je poseta Crkve Svetog Save koja se nalazi u centru Soluna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading